Future Proof Plastics: innovatiekracht, duurzaamheid en de slimme kunststofproductie van de toekomst

De Kunststoffenbeurs is sinds 1999 dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt, haar inspanningen en innovatiekracht zichtbaar maakt en elkaar jaarlijks ontmoet. Het is ook de plek waar samen (toe)gewerkt kan worden aan de toekomstbestendigheid van kunststof. De basis ligt bij een krachtig productontwerp, slim grondstofgebruik, geoptimaliseerde productiemethodes als spuitgieten, extuderen en vacuumvormen en de beste kwaliteit matrijzen en gereedschappen. Op weg naar de toekomst spelen nog drie componenten een belangrijke rol:

  • Sustainability & Recycling: ontdek alles over duurzaamheid, recycling, redesign en het reduceren van de CO2 afdruk op de Rethink Expo en het Rethink paviljoen
  • Smart Production & Digitalization: ervaar slimme en innovatieve oplossingen rondom automatisering, digitalisering, connectiviteit, procesoptimalisatie en software bij de exposanten, op het Machineplein en in het congresprogramma
  • Innovation & Knowledge: ontmoet kennis- en onderwijsinstellingen, onderzoeksprojecten, start-ups en studententeams in de Kennis- en onderwijshal

Ontdek tijdens de Kunststoffenbeurs de laatste ontwikkelingen en ontmoet in korte tijd dé belangrijkste spelers uit de kunststof- en rubberwereld, op zowel de beursvloer, het Machineplein, de diverse themapleinen als in het congresprogramma.

Rethink Expo

Sustainability & Recycling: duurzaamheid, recycling, redesign en reducering CO2 afdruk

50% minder grondstofverbruik in 2030 en in 2050 volledig circulair; dat is de ambitie van de Nederlandse overheid voor een duurzame toekomst. De kunststof- en rubberindustrie als innovatieve sector loopt hierin voorop en werkt continu aan de verduurzaming van (eind)producten. Zo wordt 30% van alle plastic afval gerecycled of hergebruikt, zijn steeds meer kunststoffen biobased of biologisch afbreekbaar en wordt de inzet van natuurlijke grondstoffen zoals aardolie flink gereduceerd. Verduurzaming stopt niet bij het (eind)product, de industrie werkt aan het gehele (productie)proces: van energiebesparing in de productie tot procesoptimalisatie en de algehele verlaging van de CO2 afdruk.

Duurzaamheid al jaren vast thema op de Kunststoffenbeurs

Als de ontmoetingsplek voor de gehele kunststof- en rubberketen is de Kunststoffenbeurs het platform om samen de kansen en uitdagingen die verduurzaming met zich meebrengt aan te gaan. Door de nauwe samenwerking met onder andere NRK, Rethink Plastics en PlasticsEurope bent u zowel als bezoeker als exposant verzekerd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden rondom dit thema. Laat u bovendien verassen door duurzame kunststoftoepassingen op de Sustainability & Recycling Area (stand 366 t/m 396).

Smart Production & Digitalization: automatisering, digitalisering, connectiviteit, procesoptimalisatie en software

De kunststof- en rubberproductieomgeving van de toekomst vraagt om slimme, integrale en digitale oplossingen. Met automatiseren, digitaliseren, processen optimaliseren en door connectiviteit toe te passen, valt wint te behalen. Zowel in een efficiënter gebruik van grondstoffen en energie, maar ook aan een snellere levertijd, kostenreductie en het vermogen om flexibeler te produceren.

Smart met kunststof op de Kunststoffenbeurs

De kunststof productieomgeving van de toekomst vraagt om multidisciplinaire en ketensamenwerking, maar ook om de inzet van knappe koppen en slimme handen. De Kunststoffenbeurs is de ontmoetingsplek waar deze professionals elkaar ontmoeten, kennis kunnen delen en ervaringen uit kunnen wisselen. Ontdek slimme oplossingen rondom digitalisering, automatisering, robotica, conneciviteit, procesoptimalisatie en software, zowel op de beursvloer, op het Machineplein en in het congresprogramma.

smart production

kennis en innovatie

Innovation & Knowledge: kennis- en onderwijsinstellingen, onderzoeksprojecten, start-ups en studententeams

De toekomst van kunststof en rubber kan niet zonder innovatie en kennisdeling. Wist u dat de kunststof- en rubberindustrie een van de meest innovatieve sectoren van Nederland is? Er wordt hier continu geïnvesteerd in de ontwikkeling van energiezuinige, duurzame en gebruiksvriendelijke producten. Bovendien is deze industrie een van de vier sectoren met een eigen programma om de doelen van Smart Industry uit te voeren (bron: Rethinkplastics). Innovatie en kennis vindt veelal bij de bedrijven zelf plaats, maar ook kennis- en onderwijsinstellingen, onderzoeksprojecten en start-ups spelen een essentiële rol op weg naar een Future Proof Plastics.

De Kunststoffenbeurs onderschrijft het belang van innovatie en kennisdeling

Bijblijven en vooruitgang boeken vraagt om continu beweging en leren Het structureel met elkaar delen van de laatste kennis en inzichten is hierbij essentieel want wie vandaag stilstaat, loopt morgen achter de feiten aan. Samenwerking en clustering in de gehele keten is essentieel om voorop te blijven lopen. De Kunststoffenbeurs onderschrijft daarom het belang van innovatie en kennisdeling op weg naar toekomstbestendig kunststof. Kennis- en netwerkorganisaties, onderzoek en wetenschap, start-ups en studententeams mogen dan ook zeker niet ontbreken op de Kunststoffenbeurs. Zij zijn dit jaar te vinden in de speciale kennis- en onderwijshal.