Kunststoffenbeurs23 beursfoto

Kunststoffenbeurs geeft brede mix van ervaringen, nuttige tips en duurzame highlights uit de industrie

Wie iets wil weten over de staat van de plastic- en rubberindustrie kon afgelopen dagen in de Brabanthallen zijn hart ophalen. Geen detail bleef onbenoemd, geen suggestie werd vergeten en geen vergezicht bleef verborgen. Natuurlijk waren er de gebruikelijke highlights vanuit de industrie zelf, maar dankzij een vol programma aan lezingen, debatten en discussies kwamen de bezoekers ook alles te weten over de technische kansen, de maatschappelijke uitdagingen en de nieuwste overheidsvoornemens.

Om met die laatste te beginnen: Sandra Onwijn, Afdelingshoofd Circulaire Economie bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gaf een uitgebreide toelichting op de gevolgen van de klimaatmaatregelen op de sector. Er komt namelijk nationale regelgeving aan voor het versnellen van circulaire plasticketens. Bij de invoering van deze ‘circulaire plasticnorm’ worden bedrijven financieel ondersteund. “Een mooie kans voor de sector”, zo zei ze.

We lopen al voorop hier in Nederland, maar als we het goed aanpakken kan dit onze voorsprong alleen maar vergroten.

Maar ook los daarvan is het de moeite waard om je als plasticproducent of -verwerker in de details van de regeling te verdiepen, zo liet ze weten. “Er was natuurlijk al plasticbeleid en daar gaan we ook gewoon mee door. Maar vanwege de scherpere klimaat- en milieudoelen is het nodig dit te versnellen.” De circulaire plasticnorm betekent niet alleen strengere regels en controles, zo beloofde Onwijn, maar ook stimuleringsbeleid. En juist daar kan de sector van profiteren, zo verwacht ze. “We lopen al voorop hier in Nederland, maar als we het goed aanpakken kan dit onze voorsprong alleen maar vergroten.”

Duurzaamheid en innovatie

Wat ook duidelijk werd tijdens de Kunststoffenbeurs is dat dit event lang niet meer alleen interessant is voor de industrie zelf. Niet voor niets waren er vertegenwoordigers van organisaties als Urgenda, de Plastic Free Sea Foundation, de Topsector Chemie en van vele kennisinstellingen uit binnen- en buitenland. Het sloot allemaal goed aan bij de centrale thema’s van deze beurs: duurzaamheid en innovatie stonden twee dagen lang centraal. Zo waren de Rethink Awards de afsluiter van dag 1 (met Carlisle Construction Materials, Faerch en Circular Plastics Factor als inspirerende prijswinnaars in hun categorieën) en waren er de hele tweede dag matchmaking sessies door Circular Plastics NL. Om gebruik te kunnen maken van de subsidies gekoppeld aan diverse tenders en calls vanuit de overheid werd er druk gebrainstormd over de beste voorstellen. We gaan er waarschijnlijk veel van terugzien in de komende maanden.

Interessant was ook het lezingencircuit. Maar liefst vijftig verschillende presentaties, keynotes en speeches stonden op het programma, met wederom voor elk wat wils. Zo legde Erwin Zant (Polymer Science Park) hoe hernieuwbare bronnen, het voorkomen van afval en de reductie van CO2-uitstoot kunnen lkeiden tot een betere balans tussen productie, behoefte en klimaatbescherming. “Hiervoor hebben we de kunststofsector hard nodig en dat betekent dat we sneller moeten innoveren en slimmer de plastic waardeketen in moeten richten door inzet op hoogwaardige recycling, biobased en goed productontwerp.”

Dat betekent dat we sneller moeten innoveren en slimmer de plastic waardeketen in moeten richten door inzet op hoogwaardige recycling, biobased en goed productontwerp.

Machineplein

Het Machineplein was het vertrouwde hart van de Kunststoffenbeurs. Hier lieten internationale en nationale exposanten de state-of-the-art technologie voor de kunststof- en rubberindustrie zien. Het bleek exact de plek waar het tweede thema van de beurs “trots op kunststoffen” optimaal tot zijn recht kwam. Ook hier was het duurzaamheid wat de klok sloeg, concreet vertaald in minder CO2-emissies en een lager energieverbruik. Want inderdaad, duurzaamheid draait niet alleen om recycling van kunststoffen. Het terugdringen van energieverbruik is eveneens een welkome oplossing. Zoals dat bereikt kan worden met de vol-elektrische spuitgietmachine van Ferromatik die op het Machineplein kon worden bewonderd. De belangstelling bleek groot: elektrisch spuitgieten is mede door de hogere energieprijzen erg in trek.

Dat enthousiasme en die trots gold ook voor het ministerie, zo vertelde Sandra Onwijn: “Ik heb hier net nog even rondgelopen en een aantal mensen gesproken. En wat dan direct duidelijk wordt: er is al ongelofelijk veel technologie en expertise aanwezig in Nederland. We hebben absoluut de juiste uitgangspositie als land om hier een koploper te worden. En daar zetten we ook op in.”

Waar Nederland nu staat op de wereldkaart van circulair plastic, dat kon Onwijn niet precies aangeven. “Maar wat ik wel weet is dat er in Europa ook wordt gedacht aan een norm. Nederland loopt daar in voorop. En dat doen we ook bewust, we zijn ambitieus. Met name ook om het bedrijfsleven de kans te geven om die koploperpositie te pakken. Er komen miljoenen vrij waar bedrijven gebruik van kunnen maken in hun proces naar circulariteit. Zie dit dus vooral als een kans die je juist nu met beide handen kunt aangrijpen.”