Interview Thele en Kor KB

Thiele & Kor slaat geen Kunststoffenbeurs over want vertrouwen in elkaar is de basis voor business

"Klanten kopen een oplossing voor hun productie van kunststof onderdelen, dat vraagt vertrouwen"

Thiele & Kor Plastics Machinery doet al sinds de start van de onderneming als exposant mee aan de Kunststoffenbeurs. Jan Eiko Kor en Kurt Callewaert, verantwoordelijk voor de Belgische markt, zijn persoonlijk zelfs al vanaf de eerste editie aanwezig op de Kunststoffenbeurs, eind jaren negentig. Destijds nog vanuit hun vroegere werkgevers. Deelname aan de beurs is voor hen een no-brainer. Jan Eiko Kor vertelt: 'De Kunststoffenbeurs is een echte relatiebeurs. De hele kunststofwereld in de Benelux is twee dagen bijeen; een meet and greet van klanten en leveranciers, veel interactie tussen exposanten en bezoekers."

De Kunststoffenbeurs is een echte relatiebeurs. De hele kunststofwereld in de Benelux is twee dagen bijeen: een meet and greet van klanten en leveranciers, veel interactie tussen exposanten en bezoekers. - Jan Eiko Kor

Daar draait het deze twee dagen (20 en 21 september in de Brabanthallen in Den Bosch) in zijn ogen ook om. En dat is de basis voor de toekomstige business. "Klanten kopen geen machine; ze kopen een oplossing voor hun kunststoffenproductie. Daarvoor vertrouwen ze op hun leverancier. Niemand koopt een machine zonder goede relatie. Want zakendoen draait om vertrouwen", zegt Kurt Callewaert. Dit jaar is dat belangrijker dan ooit, nu kunststofbedrijven bezig zijn met de energietransitie, oplossingen zoeken om efficiënter met materialen om te gaan en de stap naar een circulaire kunststoffenindustrie overwegen. Kortom: ze zijn bezig met de toekomst van de sector vorm te geven. Op de Kunststoffenbeurs 2023 ontmoeten de bezoekers de leveranciers van de oplossingen voor deze uitdagingen. 

Nederland en België

Jan Eiko Kor heeft samen met Riekus Thiele in 2011 Thiele & Kor Plastics Machinery opgericht. Later is de zoon van Riekus, Jarno, mee in de onderneming gestapt. En enkele jaren geleden hebben ze samen met Kurt Callewaert het bedrijf PlastiKCs in België opgestart. De basis voor deze deal werd overigens gelegd op de Kunststoffenbeurs 2018. Kurt Caelleweart, die al meer dan dertig jaar in de kunststofindustrie werkt, zegt hierover: "Op de beurs hebben we samen een pintje gedronken. Riekus en Jan Eiko hadden de ambitie om méér te doen in België, maar de resultaten vielen tegen. En ze wilden iemand speciaal voor België aantrekken. Die kans hebben we aangegrepen, sinds april 2020 heeft Thiele & Kor de helft van de aandelen van PlastiKCs. "Hoewel de start - in de corona lockdown - geen ideaal moment was, gaan de zaken nu best goed. Jan Eiko vindt de samenwerking nog steeds een gouden greep. "In 2012 hadden wij het agentschap van Sumitomo Demag voor de Benelux gekregen. Als Nederlander is het moeilijk als je zaken wilt doen in België. De verschillen tussen Nederland en Vlaanderen zijn groot. Kurt beschikt over kennis van de markt en is bekend in de industrie". Het is volgens Kurt Callewaert vooral dat de Belgische klanten zich gewaardeerd voelen doordat ze een direct aanspreekpunt in België hebben. "De markt apprecieert dit".

Sector professionaliseert

Die markt is de voorbije jaren flink veranderd, constateren beide veteranen in de Benelux kunststoffenindustrie. Thiele & Kor Plastics Machinery mikt met merken van Sumitomo Demag en WEMO (automatisering) op de high-end markt. En daar heeft de afgelopen jaren bij velen een behoorlijke professionalisering plaatsgevonden, zegt Jan Eiko Kor. Preventief onderhoud, aandacht voor energieverbruik en de output van de machine zijn belangrijker geworden. Net als het bedieningsgemak van de machine. "Dat laatste is een keyword. Het is lastig om techneuten voor aan de machines te vinden, dus moet de besturing intuïtief zijn om er zoveel mogelijk uit te halen."

Het is lastig om techneuten voor aan de machines te vinden, dus moet de besturing intuïtief zijn om er zoveel mogelijk uit te halen. - Jan Eiko Kor

 

Jan Eiko Kor noemt de aandacht voor preventief onderhoud één van de aspecten van de professionaliseringsslag van de sector. "Bijna iedereen doet aan preventief onderhoud; ze nemen een onderhoudscontract bij de machine." De beste machine, een machine helemaal zonder problemen, bestaat immers niet, zeggen beide. Wel de op één na beste. En dan komt het erop aan hoe snel de leverancier een machine na een storing weer operationeel krijgt. "Als een machine langer stilstaat doordat onderdelen niet beschikbaar zijn, kost dat uiteindelijk veel meer", aldus Kurt Callewaert.

Versnelling door AI en digitalisering

Kunstmatige Intelligentie. AI, zal op het vlak van onderhoud en bedieningsgemak de komende jaren voor een versnelling  van de ontwikkelingen gaan zorgen, verwacht Kurt Callewaert. Het instellen van de spuitgietmachines zal ook effect hebben op de uptime van de machines. Preventief onderhoud zal verbeteren doordat fabrikanten op basis van de beschikbare data uit de machines beter kunnen voorspellen wanneer een component gaat uitvallen. 

Vol elektrische spuitgietmachine

Beiden merken dat een bepaalde groep klanten tegenwoordig veel nadrukkelijker naar de output  van een machine kijkt. Ze kopen niet de goedkoopste machine, maar de machine die een maximaal productierendement geeft. En dan kom je eigenlijk vanzelf uit op de vol elektrische spuitgietmachine. Kurt Callewaert toont een berekening voor een klant: de meerprijs van de elektrische 50 ton spuitgietmachine is binnen 2,5 jaar terugverdiend. Niet alleen door de lagere energierekening, ook door de kortere cyclustijden en lagere onderhoudskosten. In Japan, de thuismarkt van Sumitomo Demag, is inmiddels 80% van alle spuitgietmachines vol elektrisch. In de Benelux ligt dit percentage op 25 to 50 procent, afhankelijk van naar welke sluitkracht je kijkt.

Als kunststof echt zo giftig is, dan zou nooit een patiënt levend uit een ziekenhuis komen. Daar is alles kunststof. We implementeren zelfs kunststof hartkleppen bij mensen - Kurt Callewaert

 

Natuurlijk worden hydraulische spuitgietmachines energiezuiniger. Maar de stap die je met een elektrische machine zet, is veel groter. "Men gelooft dat niet vaak, maar 75% zuiniger is echt realistisch", zegt Jan Eiko Kor. Volledig 100% marktaandeel zal de elektrische machine misschien pas over 10 tot 20 jaar halen, denkt Jan Eiko Kor. "Bij de machines, met 50 ton sluitkracht, is het prijsverschil relatief groot, vandaar dat klanten soms voor een hydraulische of hybridemachine kiezen", legt hij uit. In het middensegment van de markt betekent het energierendement van 92% dat Sumitomo-Demag haalt een wereld van verschil vergeleken met het rendement van een hydraulische machine dat rond de 45% ligt. "De rest van de energie gaat verloren in een warmte, waarvoor je weer extra moet koelen. Je betaalt het verlies dus twee keer."

Lancering nieuw agentschap op de Kunststoffenbeurs

Tijdens de editie van 2023 van de Kunststoffenbeurs presenteert Thiele & Kor Plastics Machinery een nieuw agentschap: Movacolor. Het Friese bedrijf bouwt hoogwaardige doseersystemen voor spuitgietmachines voor het inkleuren van granulaat en het toevoegen van recyclaat. In de rest van de presentatie ligt de focus op verduurzaming. Geen onlogische keuze, als je naar de maatschappelijke discussie over kunststoffen kijkt. Zodra het onderwerp ter sprake komt, veren Jan Eiko en Kurt op. Kunststoffen is hun passie, ze zijn trots op hun werk dat bijdraagt aan het juiste gebruik van kunststoffen. "Kunststof is het meest duurzame product dat er is, maar de mens gaat er slecht mee om", zegt Jan Eiko Kor. Het is de politiek die met verkeerde voorstellingen de publieke opinie bespeelt.

Sinds de uitvinding van kunststoffen is de levensverwachting van de mens met tientallen jaren toegenomen. Die vooruitgang wil je toch niet stoppen? - Jan Eiko Kor

 

Materiaal

Beiden denken dat kunststoffen het slachtoffer zijn van hun eigen succes. Het materiaal is te goedkoop, consumenten zien de waarde ervan niet meer. Kurt Callewaert: "Playmobiel wordt nooit weggegooid, dat is toch ook kunststof. Waarom gooit niemand Playmobiel weg? Omdat het duur is." Bovendien: het probleem met de plasticsoep in de oceanen speelt vooral buiten Europa. Hier is er een goed inzamelingscircuit opgezet om gebruikte kunststoffen te verzamelen voor hergebruik of desnoods verbranding. Op privé feestjes worden ze ook wel eens aangesproken over de sector waarin ze werken. Dan hebben ze hun antwoord klaar. "Mij irriteert de roep in de oceanen ook", reageert Jan Eiko Kor. Maar waarom doen we dan aan de binnenzijde van papieren rietjes een laag cellofaan? Of aan de binnenkant van de van houtvezels gemaakte bakjes? "Als kunststof echt zo giftig is, dan zou nooit een patiënt leven uit een ziekenhuis komen. Daar is alles kunststof. We implementeren zelfs kunststof hartkleppen bij mensen." Sinds de uitvinding van kunststoffen is de levensverwachting van de mens met tientallen jaren toegenomen. Die vooruitgang wil je  toch niet stoppen?

De Kunststoffenbeurs 2023 vindt op 20 en 21 september plaats in de Brabanthallen, 's-Hertogenbosch. Meer informatie over het congresprogramma, de plattegrond en algemene bezoekersinformatie vind je terug op onze website. Toegang is op beide dagen gratis, jezelf aanmelden kan via deze pagina.