Injection Point Case Ace Tate

Case: Circulaire Ace & Tate brillenkoker, de uitdagingen en oplossingen

De circulaire Ace & Tate brillenkoker was voor Injection Point één van de pronkstukken op de afgelopen Kunststoffenbeurs. Niet alleen was het product genomineerd voor een Rethink Award in de categorie samenwerking, het werd ook tentoon gesteld op de beursstand én is een recent voorbeeld dat goed aansluit bij de lezing van Injection Point directrice Cristel Rijnen, over de Normering Plastics 2027. In dit artikel delen we een blik achter de schermen bij de productie van de circulaire brillenkoker en de lessen die we hieruit kunnen trekken op het gebied van circulair kunststof spuitgieten.

Lezing normering plastics 2027 op de Kunststoffenbeurs

Maar eerst even terug naar die lezing over de Normering Plastics op de Kunststoffenbeurs. Directrice Cristel Rijnen van Injection Point sprak hier samen met Jan Willem Wieringa van Desch over de uitdagingen én kansen die bij deze nieuwe wetgeving komen kijken. De Normering Plastics, ingevoerd per 2027, betekent dat vanaf dat moment naar verwachting 15 procent van de verwerkte plastics gerecycled en/of biosbased plastics moeten zijn. Richting 2030 loopt dit op naar 25 tot 30 procent. Deze uitdaging in onze sector vraagt om de nodige innovatie en daar draagt Injection Point graag aan bij. Duurzaam kunststof spuitgieten staat aan de basis van het bedrijf uit Moergestel, waardoor juist projecten als die van Ace & Tate perfect aansluiten bij de eigen visie op duurzaamheid.

De uitdaging van Ace & Tate

Hoe realiseren we een zo circulair mogelijke productie van onze brillen en verpakkingen? Ace & Tate is een B-Corp organisatie en heeft serieuze doelen gesteld om haar eigen Co2 uitstoot en afvalstoffen drastisch terug te brengen, daarom zoekt het naar mogelijkheden voor circulaire productie. Een grote kans op dit gebied was het verwerken van de pasglazen waarmee monturen van de fabriek naar de winkels worden vervoerd. De oplossing? Een circulair geproduceerde brillenkoker, gemaakt uit de afvalstroom van de pasglazen. Zo zijn er ook direct geen nieuwe grondstoffen meer nodig voor de productie van Ace & Tate brillenkokers.

Producteisen

De pasglazen worden door Ace & Tate zelf ingezameld, vervolgens door Reflow herverwerkt tot pellets en door Injection Point gevormd tot brillenkokers. Natuurlijk zijn er enkele eisen aan het product:

  • De wanddikte stroomt van dikker naar dunner en sluit met een click
  • Twee maten: één voor volwassenen en één voor kinderen
  • Transparantie, kleur én een vilten laag in de brillenkoker
  • Een zo duurzaam mogelijk geproduceerd product

Uitdagingen kunststof productieproces

De producteisen bieden vaak de nodige uitdagingen in het ontwerp en productieproces, zo ook bij de brillenkoker. Zo bood de wisselende wanddikte een uitdaging in het vullen en correct uit de matrijs stoten van het product. Dit heeft Injection Point opgelost op basis van moldflow simulaties en daarna uitgebreid getest. Het gebruik van twee verschillende maten leidde ook tot een uitdaging, namelijk in het correct sluiten van de brillenkoker. Deze moet niet te stroef én niet te makkelijk sluiten en openen, ook niet na honderden keren. Het ontwerp voor de kleinere brillenkoker is vaker getest en geoptimaliseerd om tot het juiste resultaat te komen.

Een producteis van Ace & Tate was het transparante uiterlijk van de pasglazen in tact houden, met het idee dat je kunt zien welke bril in de koker zit. In de koker wordt echter ook vilt ingelijmd, waar de bril op ligt. Deze lijmlaag zien we liever niet doorschijnen, dan rijst de vraag hoe transparant kunnen we de brillenkoker maken?

Dit was echt een extra uitdaging door de circulariteit. Nieuw PPMA is volledig transparant, maar hoe transparant is het na recyclen en opnieuw spuitgieten? Dit was een onzekere factor, maar gelukkig bleek snel dat het materiaal voldoende transparant bleef zonder toevoeging van andere materialen - Cristel Rijnen, Injection Point

Naast transparantie van de grondstof waren productontwerp, met name de wanddikte, en de kleur bepalend voor de transparantie van het product. Ace & Tate had een sterke wens om voor de kleurtoevoeging te kiezen voor natuurlijke mineralen, Injection Point heeft vervolgens geadviseerd over de te gebruiken kleurstof en hoeveelheid.

Belangrijkste les voor circulair spuitgieten

Wat zijn nu volgens Cristel Rijnen de grootste uitdagingen en belangrijkste lessen als we kijken naar circulair spuitgieten? “Veel uitdagingen, ook bij de Ace & Tate brillenkoker, verschillen helemaal niet zoveel van uitdagingen in traditionele productontwerpen en spuitgietprocessen. Maar we zien wel dat de grondstof in het begin vaak een extra uitdaging biedt, vooral de juiste samenstelling daarvan om het product correct te kunnen spuitgieten én te voldoen aan alle technische en esthetische producteisen.”

Cristel ziet dat vaak veel verschillende partijen betrokken zijn bij circulaire projecten, waardoor de ontwikkeling langzaam gaat en relatief vaak stopgezet wordt of uiteindelijk toch wordt afgezien van circulaire productie. “Bij projecten zoals die van Ace & Tate zien we hoe waardevol het is als de afnemer van het nieuwe product ook de aanbieder van de afvalstroom is én het project leidt. Een korte keten is altijd wenselijk, maar in circulaire projecten heeft het een nóg grotere invloed op de slagingskans omdat het er meer controle is en minder kans op stilstand.”

Kunststoffenbeurs 2024

Ben je benieuwd naar innovaties rondom circulaire en/of duurzame productie van kunststof- en rubber? Bezoek dan de 24e editie van de Kunststoffenbeurs op 18 en 19 september 2024 in de Brabanthallen! Lees in dit artikel terug welke bedrijven en innovaties nog meer genomineerd waren voor een Rethink Award tijdens de editie van de Kunststoffenbeurs 2023.