KB23 LInkedIn Rethink genomineerde 002

Dit zijn de nominaties van de Rethink Awards 2023

Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium aan ondernemers die met hun producten en initiatieven bijdragen aan duurzaamheid en de circulaire economie. Voor het eerst sinds de start van de verkiezing zullen de prijzen worden uitgereikt tijdens de Kunststoffenbeurs 2023 in de Brabanthallen, 's-Hertogenbosch. Dat gebeurt tijdens de Rethink-netwerkborrel op woensdag 20 september om 16:30 uur op het centrale beursplein. Hieronder lees je alvast wie dit jaar de genomineerde bedrijven voor de prestigieuze prijzen zijn. 

Dit zijn de genomineerde in de categorie 'Hernieuwbare grondstoffen'

Veolia Nederland met PlastiLoop

PlastiLoop is de merknaam van een grote verscheidenheid aan hoogwaardige kant-en-klare gerecyclede kunststoffen. Deze worden op klantwens gemaakt, hebben dezelfde specs als virgin kunststoffen en kunnen worden gebruikt op de productielijnen in tal van sectoren. PlastiLoop is een wereldwijd initiatief van Veolia, dat hiermee tegemoetkomt aan de vraag naar een betrouwbaar aanbod van circulaire kunststoffen; een single point of contact volgens een mondiale standaard. 

 Rethink veolia

Coolrec/Renewi met Wiltopia

Met de nieuwe PLAYMOBIL-serie 'Wiltopia' kunnen kinderen de planeet Aarde, haar bijzonderheden en haar bewoners ontdekken. Het speelgoed is gemaakt van gemiddeld meer dan 80% gerecycled materiaal (rPS en rABS) dat Renewi - dochteronderneming Coolrec haalt uit afgedankte koelkasten. Met geavanceerde mechanische recyclingtechnieken worden de vlokken omgezet naar granulaat, waarmee vrijwel alles kan worden gemaakt. Zelfs speelgoed, dat moet voldoen aan zeer strenge Toy safety standards.

Rethink_Coolrec

Carlisle Construction Materials met het circulaire EPDM-daksysteem

Grote schone EPDM-membranen worden middels een inductiesysteem mechanisch aan de onderconstructie bevestigd, zonder dat het materiaal wordt geperforeerd. Met hetzelfde systeem kan de dakbedekking zonder schade weer losgemaakt worden. Carlisle biedt zijn afnemers een terugneemgarantie op het materiaal, dat vervolgens kan worden hergebruikt of gedevulkaniseerd voor de compounds voor nieuwe dakbedekking. Het innovatieve systeem zorgt ervoor dat op daken toegepaste EPDM-membranen een toekomstige bron van grondstoffen worden.

Dit zijn de genomineerde in de categorie 'Ketensamenwerking'

SABIC Europe met de Stella McCartney Beauty cosmetica-navulverpakking

Stella McCartney Beauty ontwikkelde exclusieve, superlichte navulverpakkingen voor de Alter-Care Serum en Restore Cream. SABIC Europe heeft de krachten gebundeld met Stella McCartney Beauty en drie gerenommeerde Franse kunststofverwerkers (Texen, Leygatech en STTP Emballage) en is in deze samenwerking verantwoordelijk voor de bio-renewable polymeren. De folie is gemaakt van bio-renewable PE, de hersluitbare dop van bio-renewable PP en de pompjes van PE. Het zakje en de dop kunnen na gebruik worden gerecycled en het pompje en de glazen houder kunnen voor onbepaalde tijd worden gebruikt.

Circular Plastics Factory

Circular Plastics Factory helpt bedrijven en merkeigenaren bij de ontwikkeling van circulaire producten. De fabriek heeft alles in huis, letterlijk onder één dak, om de verschillende onderdelen in de keten te verbinden. Van fysieke recycling en granulering tot een volledig circulair eindproduct, door middel van spuitgieten of andere technieken in combinatie met productontwikkeling, design for recycling en de logistiek. Het bedrijf werkt met een concreet stappenplan om de producten te ontwerpen en brengt zoveel mogelijk alle partijen aan tafel: van brandowners, spuitgieters en ontwerpers tot en met de logistiek.

Rethink plasticsfactory

Injection Point met de Ace & Tate brillenkokers

Injection Point is erin geslaagd om samen met de ketenpartners een circulaire oplossing te vinden voor de pasglazen van de monturen van brillenmerk Ace & Tate. Deze pasglazen zijn bedoeld om de monturen tijdens het transport te beschermen. Opticiens bewaren de pasglazen en sturen deze bij leveringen mee terug. Het materiaal wordt gesorteerd en gewassen en door Reflow verwerkt tot granulaat (recycled PMMA). Injection Point verwerkt de grondstof tot brillenkokers voor grote en kleine brillen, verkrijgbaar bij Ace & Tate.

Rethink InjectionPoint2

 VinylRecycling met het Bloody Serious-project

Een groot deel van het speciaal ziekenhuisafval eindigt nog altijd in de verbrandingsovens. VinylRecycling wil het Pvc-houdende afval verwerken tot grondstof voor nieuwe producten. Medio 2023 is het begonnen met de inzameling en verwerking middels een nieuw geïnstalleerde recyclinglijn. Samen met het Flevoziekenhuis is een inventarisatie gemaakt van de afvalstromen en wat er vrijkomt als infectieus en niet-infectieus afval. Ook is onderzocht welke stromen in aanmerking komen voor verwerking. De producenten van de medische artikelen worden gewezen op hun verantwoordelijkheid om groen(er) te produceren.

Dit zijn de genomineerde in de categorie 'Circulair design'

OPACKGROUP met Optilayer

Door de toepassing van gemengde materialen zijn verpakkingen en laminaten (PET/OPP of PVDC gecombineerd met PE) vaak slecht recyclebaar. Door de toepassing van een zevenlaagse PE extrusiefolie gelamineerd tegen een andere PE, kan OPACKGROUP een meerlaags monolaminaat produceren. De folie kan worden gebruikt voor het verpakken van voedingsmiddelen. Hoewel het materiaal met het oog op de voedselveiligheid is gemaakt van virgin plastics, zijn de verpakkingen goed recyclebaar.

Faerch met Evolve

Evolve is een circulaire oplossing voor niet-detecteerbare carbonzwarte kant-en-klaar maaltijden. Met een nieuw recyclingproces voor PET-tray's uit het PMD kan het voedselveilige granulaat worden ingezet voor de productie van niewue PET-voedselverpakkingen. Faerch heeft zijn eigen recyclingbedrijf waar op jaarbasis 24.000 ton PET-tray's worden verwerkt tot grondstof voor nieuwe voedselveilige tray's. Het materiaal is goed sorteerbaar en is bewezen en getest op NIR-detectie. Zodra de bakjes zijn ingezameld en gesorteerd, kunnen ze telkens opnieuw worden gerecycled tot nieuwe voedselveilige tray's.

Rethink faerch

Timmerije met de 'ReCycle' geïntegreerde kettingkast/motorcover

Door Timmerije is voor de nieuwe Gazelle-elektrische fiets Avignon een kettingkast met geïntegreerde motorcover ontwikkeld. Normaal gesproken worden kunststofonderdelen geoptimaliseerd naar type grondstof. Bij dit ontwerp is gebruikgemaakt van één enkele gerecyclede PCR (ABS) waaruit de gehele assey is gemaakt. Snapverbindingen verhogen het gemak tijdens de productie en reparatie. Na de gebruiksfase is er minder energiegebruik nodig voor de disassembly. 

Publieksprijs

Naast de drie winnaars van de Rethink Award in de bovenstaande categorieën is er een vierde prijs. Wie deze wint, bepalen de bezoekers van de Kunststoffenbeurs. Alle genomineerde inzendingen worden op het centrale beursplein te zien zijn, vlak naast de Rethink Plastics Expo. Gedurende de dag kan je de gehele eerste beursdag je stem uitbrengen door met je mobiel de QR-code van de inzending te scannen. Tijdens de prijsuitreiking is er een laatste mogelijkheid om je stem uit te brengen.

Vakjury

De genomineerden en winnaars per categorie zijn bepaald door een vakjury. De juryleden van de Rethink Awards van dit jaar zijn: Marjan Minnesma (Urgenda), Rik van der Ploeg (Natuur & Milieu). Marc Spekreijse (Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL) en John Vernooij (Omrin).

Ben jij er ook bij? Je bezoek is gratis!

Je bent van harte welkom om bij de uitreiking van de Rethink Awards 2023 op woensdag 20 september om 16:30 uur aanwezig te zijn. Breng daarnaast een bezoek aan de Retink Plastics Expo, waar nog veel meer circulaire en duurzame oplossingen met rubber en kunststof te zien zijn. De expositie is op beide beursdagen (20 en 21 september) van 10:00 uur tot 17:00 uur geopend voor het publiek. Wil je meer weten over het programma Rethink? Kijk dan op deze website. 

Registreer hier direct je gratis bezoek