Kunststoffenbeurs Plastics Wevolver

Toekomstbestendige kunststoffen

Een toekomstbestendige kunststofindustrie omvat biobased producten en een gesloten kringloop van productie en productrecycling.

De Kunststoffenbeurs is dé jaarlijkse vakbeurs voor de Benelux kunststofindustrie om kennis te delen, innovatie te vieren en vooruitstrevende ontwikkelingen zichtbaar te maken. Het doel: kennis delen om de industrie te helpen in de strijd tegen plasticvervuiling, in de volksmond ook wel plasticsoep genoemd. Net als voorgaande edities zal de Kunststoffenbeurs in 2022 uitgebreid aandacht besteden aan duurzaamheid, recycling, herontwerp en reductie van de CO2-voetafdruk.

In dit artikel delen we een overzicht van de duurzame initiatieven die worden getoond tijdens de Kunststoffenbeurs 2022, gehouden in de Brabanthallen, 's-Hertogenbosch, op 14 en 15 september.

Een toekomstgerichte kunststofindustrie

De Nederlandse overheid heeft het ambitieuze doel gesteld om in 2030 50% minder grondstoffen te verbruiken en in 2050 een volledige circulaire kunststofeconomie te realiseren. De doelstellingen voor de hele Europese Unie zijn net zo ambitieus en omvatten onder meer het verbieden van alle kunststoffen voor eenmalig gebruik en het vergroten van de vraag voor gerecyclede kunststoffen.

De circulaire economie is een economisch model waarbij materialen worden geproduceerd die zijn ontworpen om optimaal te worden gebruikt en die binnen het systeem kunnen worden gecirculeerd zonder dat er schadelijke emissies vrijkomen. Dit garandeert het veiligstellen van hulpbronnen en maakt duurzame groei mogelijk. Dit model heeft een positieve invloed op het welzijn van mensen, de samenleving en de planeet door duurzame groei mogelijk te maken en hulpbronnen voor de toekomst veilig te stellen.

De kunststof- en rubberindustrie loopt als innovatieve sector voorop in deze ambitieuze verandering en is continu bezig met het verduurzamen van (eind)producten. Zo wordt 30% van al het plastic afval in Nederland gerecycled of hergebruikt en zijn steeds meer kunststoffen biobased of biologisch afbreekbaar, terwijl het gebruik van grondstoffen zoals aardolie aanzienlijk wordt verminderd.

Duurzaamheid stopt niet bij het (eind)product. De industrie werkt aan het gehele (productie)proces: van energiebesparing in de productie tot procesoptimalisatie en de algehele reductie van de CO²-footprint. NRK en Plastics Europe werken voor het evenement samen om de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van plastic duurzaamheid te tonen op de Rethink Expo.

Meer informatie over duurzame kunststof toepassingen op de Sustainability & Recycling Area (stand 366 t/m 396).

Kunststoffenbeurs highlights

Als ontmoetingsplaats voor de gehele kunststof- en rubberketen is de Kunststoffenbeurs hét platform om gezamenlijk de kansen en uitdagingen van duurzaamheid aan te pakken. Verschillende keynotes gaan in detail in op hoe de industrie kan samenwerken om een ​​robuuste toekomst voor plastic op te bouwen.

Op Kunststoffenbeurs 2022 geeft innovatie-expert Martin van Dord een keynote over het realiseren van een duurzamere kunststoftoekomst en een lagere CO2-uitstoot. Van Dord geeft inzicht in hoe de industrie werkt aan de circulaire economie en schetst de voordelen voor bedrijven en consumenten. Daarnaast gaat de lezing dieper in op de tools die ontwikkelaars, ontwerpers en constructeurs ter beschikking staan ​​om producten circulair te ontwerpen.

Met alle ambitieuze veranderingen komen uitdagingen en hindernissen. Het versnellen van de plastic circulaire economie is niet anders. In het kader van het Kunststoffenbeursprogramma 2022 geeft directeur van Plastics Europe, Theo Stijnen, een lezing over de uitdagingen van het sluiten van de plastickringloop.

In zijn lezing gaat hij in op de uitdagingen om de doelstellingen van de Nederlandse regering te halen. De lezing beantwoordt vragen als: Wat gaat er goed en wat moet anders en beter? Stijnen zal ook ingaan op veelvoorkomende vragen over de vermindering van de CO2-uitstoot.

Martin van Dord presentatie: 15 september, 15:00-15:55 - Zaal 1
Theo Stijnen: 15 september, 14:00-14:25 - Zaal 1

Casestudy: van koelkast tot plantenbak

De laatste jaren is er een toename in het gebruik van gerecyclede kunststoffen. De aanstaande uitdaging is zorgen voor voldoende gerecycled materiaal om aan de grote vraag te voldoen.

Een mooi voorbeeld komt van Desch PlantPak. Het bedrijf maakt plantentrays van consumentenplastic voor de tuinbouwsector. Door ervoor te zorgen dat hun producten zijn gemaakt van 98% gerecycled materiaal, werkt Desch samen met haar klanten (telers uit de tuin- en landbouw) en zamelt het plastic afval in bij plasticverwerkende bedrijven.

Nadat het afval is verzameld, wordt het gesmolten en tot een enkele plaat gemaakt. Vervolgens worden deze gerecyclede kunststofplaten met behulp van thermovormtechnologie in de gewenste bakvorm gegoten. Door het Cyclos-HTP-certificaat zijn deze trays effectief gescheiden van de stroom plasticafval. 

Mensen die meer willen weten over de transformatie kunnen op de eerste dag (14 september) van de Kunststoffenbeurs om 15:00 uur de lezing van Jan Willem Wieringa bezoeken in de Live Stage Plastics Arena.

Ontwerpen gerecyclede materialen

Plastic is overal en helpt op talloze manieren, van kleding tot medische apparatuur tot auto-onderdelen en zelfs huizen. Plastic zonder een passend einde-levens- of recyclingplan kan echter schade toebrengen aan ons milieu. Het is tijd om de manier waarop we dit materiaal gebruiken te heroverwegen. Om plastic toekomstbestendig te maken, moeten we opnieuw nadenken over de manier waarop we beschikbare hulpbronnen en onze productietechnieken gebruiken.

MaterialDistrict is een matchmaking platform op het gebied van innovatieve materialen. R&D- en designprofessionals uit alle sectoren gebruiken het platform om nieuwe materiaaloplossingen te ontdekken. Op Kunststoffenbeurs 2022 presenteert MaterialDistrict 120 gerecyclede materialen die zijn gekozen om nieuwe manieren te inspireren om te kijken naar wat algemeen wordt beschouwd als wegwerpmateriaal, van hergebruik tot vervanging.

Deze producten omvatten de meer voor de hand liggende producten van gerecycled plastic tot bioplastics gemaakt van maïszetmeel, koffiedik en zelfs koeienbloed. Deze materialen laten zien dat "afvalstoffen" voor verschillende doeleinden een uitstekende hulpbron zijn als alternatief voor plastic. Geïnteresseerden die meer willen weten over MaterialDistrict kunnen hen bezoeken op stand 480.

Kunststoffenbeurs MaterialDistrict

Afbeelding 1. Ontdek nieuwe materialen (MaterialDistrict)

Conclusie

De kunststofindustrie ondergaat een radicale verschuiving naar een duurzame, gesloten toekomst. Kunststoffenbeurs 2022 is dé plek om de bedrijven, onderzoekers en ontwerpers te ontmoeten die voorop lopen in deze verandering.

Meld direct gratis aan

Dit artikel is geschreven door Wevolver, een community en platform dat ingenieurs over de hele wereld voorziet van informatieve inhoud.

Referenties

(1)    Nilov, M., 2022. [online] Pexels. Available at: <https://www.pexels.com/photo/a-man-holding-a-globe-in-the-plastic-8542558/> [Accessed 11 August 2022].

(2)    MIWA. 2022. European Commission Plan to Eliminate Single-Use Plastics | MIWA. [online] Available at: <https://www.miwa.eu/blog/article58> [Accessed 11 August 2022].

(3)    Hollandcircularhotspot.nl. 2022. TRANSITION-AGENDA-PLASTICS_EN.pdf. [online] Available at:<https://hollandcircularhotspot.nl/wp-content/uploads/2018/06/TRANSITION-AGENDA-PLASTICS_EN.pdf> [Accessed 11 August 2022].

(4)    European Environment Agency. 2022. Preventing plastic waste in Europe. [online] Available at: <https://www.eea.europa.eu/publications/preventing-plastic-waste-in-europe> [Accessed 11 August 2022].

(5)    Suchak S, Irving E. Plastic phase-out: which companies will be most affected? [Internet]. Schroders. 2018 [cited 11 August 2022]. Available from: https://www.schroders.com/en/insights/economics/plastic-phase-out-which-companies-will-be-most-affected/

(6)    Questions & Answers: A European strategy for plastics [Internet]. European Commission - European Commission. 2022 [cited 11 August 2022]. Available from: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/MEMO_18_6

(7)    Tenhunen-Lunkka, A., Rommens, T., Vanderreydt, I. et al. Greenhouse Gas Emission Reduction Potential of European Union’s Circularity Related Targets for Plastics. Circ.Econ.Sust. (2022). https://doi.org/10.1007/s43615-022-00192-8

(8)    A European Strategy for Plastics in a Circular Economy [Internet]. European Commission. 2022 [cited 14 August 2022]. Available from: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52018DC0028&from=PT#:~:

(9)     Fast facts about plastic pollution [Internet]. Science. 2022 [cited 11 August 2022]. Available from: https://www.nationalgeographic.com/science/article/plastics-facts-infographics-ocean-pollution

(10) Ritchie H, Roser M. Plastic Pollution [Internet]. Our World in Data. 2022 [cited 11 August 2022]. Available from: https://ourworldindata.org/plastic-pollution

(11) Is Plastic Packaging bad for the environment? [Internet]. ITP Packaging. 2022 [cited 11 August 2022]. Available from: https://itppackaging.com/is-plastic-packaging-bad-for-the-environment#:~

(12) Verpakkingen N. NRK Verpakkingen - Onderwerp [Internet]. Nrkverpakkingen.nl. 2022 [cited 11 August 2022]. Available from:https://www.nrkverpakkingen.nl/onderwerpen/onderwerp?dossierid=2122481668&title=

(13)  Verpakkingen N. NRK Verpakkingen - Nieuwsbericht [Internet]. Nrkverpakkingen.nl. 2022 [cited 11 August 2022]. Available from: https://www.nrkverpakkingen.nl/nieuws/nieuwsbericht?newsitemid=3591471104

(14) From fridges to plant trays [Internet]. Floraldaily.com. 2022 [cited 11 August 2022]. Available from: https://www.floraldaily.com/article/9280361/from-fridges-to-plant-trays/

(15) DESCH. 2022. [online] Available at: <https://desch.nl/en/from-fridge-to-plant-tray> [Accessed 11 August 2022].

(16) kunststoffenbeurs. 2022 [cited 11 August 2022]. Available from: https://kunststoffenbeurs.nl/program/