Rethink KB23

Rethink Awards zetten duurzame en circulaire bedrijven in de spotlights van de Kunststoffenbeurs

Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium aan bedrijven die werken aan duurzaam en circulair rubber en kunststof. Het is is een gezamenlijk initiatief van de kunststofproducerende en kunststofverwerkende industrie, waar ook de rubber- en composietindustrie en de recyclers onder vallen. Met Rethink zet de industrie zich actief in als belangrijke stakeholder binnen de Nederlandse samenleving. De bedrijven maken bijzondere en waardevolle producten en zien het als hun taak om dat zo duurzaam en efficiënt mogelijk te doen.

De uitreiking vond gisteren plaats tijdens de Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen in ‘s Hertogenbosch. Een onafhankelijke jury koos drie winnaars uit 25 inzendingen. Voor het eerst sinds de start van de verkiezing in 2018 werden de prijzen uitgereikt tijdens de Kunststoffenbeurs. De koppeling met de beurs moet leiden tot een nog grotere exposure, legt Jan Willem Wieringa van de Rethink-beleidsgroep uit. “Door die geweldige tentoonstelling van circulaire producten met de uitreiking van de awards te combineren hebben we meteen een groot deel van onze doelgroep te pakken.”

Van liniair naar circulair, re-use en urban mining; volgens de jury is dat waar het bij rethinking over gaat.

Hernieuwbare grondstoffen: Carlisle Construction Materials

Carlisle Construction Materials won in de categorie Hernieuwbare Grondstoffen met het Circulair EPDM-daksysteem. Het juryrapport: “Het circulaire EPDM daksysteem is een buitengewoon innovatieve oplossing die naadloos aansluit bij de circulaire economie. het bedrijf maakt met zijn eigen aanpak de weg vrij om de materialen na de levensduur uit de markt terug te halen. Het getuigt van een vooruitziende blik op een toekomst waarin de grondstoffen steeds schaarser zullen worden. Van liniair naar circulair, re-use en urban mining; volgens de jury is dat waar het bij rethinking over gaat.”

Circular design: Faerch

Faerch won in de categorie Circular Design met Evolve. Het juryrapport: “De jury ziet dat Evolve een belangrijke stap in de verduurzaming zet. Het bedrijf zet met een slim ontwerp mixed epdm afval om naar een hoogwaardige toepassing. Van food naar food via een eigen recycling bedrijf is een schoolvoorbeeld van het sluiten van de cirkel. Faerch vervult daarmee een belangrijke voortrekkersrol in de circulaire economie.”

Ketensamenwerking: Circular Plastics Factory

In de categorie Ketensamenwerking won Circular Plastics Factory met Circular Plastics Factory. Het juryrapport: “De jury vind het een geweldige prestatie dat Circular Plastics Factory alle technieken op een centrale plek heeft weten onder te brengen met als doel kunststoffen te hergebruiken, de afvalberg te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen. Het bedrijf zoekt nadrukkelijk de samenwerking met ketenpartijen om de cirkel te sluiten. De jury ziet in deze formule dan ook een waardevolle en structurele oplossing voor klanten die circulair willen ondernemen en een echt toonbeeld van ketensamenwerking.” 
Circular Plastics Factory won ook de publieksprijs. 

Volop betrokken

Met de Rethink Awards 2023 laten we zien dat de producten die onze leden maken van grote waarde zijn voor onze maatschappij en ons ecosysteem en uitstekend passen binnen de circulaire economie

Harold de Graaf (Rethink) onderstreept het belang van de Awards. “Veel van onze leden passen materiaalreductie toe en verwerken gerecyclede en biobased grondstoffen. Ook zijn er talloze voorbeelden van producten die door een slim ontwerp kunnen worden hergebruikt of gerepareerd en na gebruik recyclebaar zijn. Met de Rethink Awards 2023 laten we zien dat de producten die onze leden maken van grote waarde zijn voor onze maatschappij en ons ecosysteem en uitstekend passen binnen de circulaire economie.”

De leden van Plastics Europe zijn volop betrokken bij innovaties in de gehele productieketen van plastics, benadrukt Drea Berghorst, directeur van Plastics Europe. “Naast materiaalinnovaties gaat het dan ook om procesinnovaties. Innovaties en nieuwe samenwerkingsvormen die ervoor zorgen dat meer plasticafval geschikt wordt gemaakt en beschikbaar komt voor mechanische en chemische recycling. En waardoor de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen voor de productie van nieuwe plastics verder afneemt.“