KB23 LInkedIn Timmerije2

Duurzaam kunststofgebruik vergt onderling vertrouwen, slim design en heel goede logistiek

Spuitgieterij Timmerije gebruikt Kunststoffenbeurs als ideale plek om nieuwe showcases te delen.

Een wereld zonder kunststoffen is ondenkbaar, evenals een wereld zonder een duurzame toekomst. Mede daarom staat een groot deel van de Kunststoffenbeurs - op 20 en 21 september in de Brabanthallen in Den Bosch - in het teken van hernieuwbare en recycleerbare producten. Het centrale thema van het door Mikrocentrum georganiseerde event is dan ook ‘Toekomst van Kunststoffen’. Timmerije heeft al sinds de eerste jaren een plekje op de Kunststoffenbeurs. Ook is het bedrijf al 20 jaar lid van het eveneens door Mikrocentrum gecoördineerde High Tech Platform. Sales & Marketing Manager Frank Bruins vertelt ons over de ambities van deze spuitgieterij en de plannen voor de beurs.

We bedenken iets, gaan het maken en laten de markt zien wat de voors en tegens zijn van zo'n productiemethode. Niet altijd komt dat helemaal ten goede aan onszelf, maar altijd is het goed voor de sector. - Frank Bruins, Sales & Marketing Manager Timmerije

Timmerije is een kunststof spuitgieterij uit Neede, in het oosten van Nederland. Opgericht in 1932 door Hendrik Timmerije is het bedrijf uitgegroeid tot specialist in het ontwikkelen en produceren van klantspecifieke technische kunststof producten. Timmerije maakt momenteel ruim 1500 verschillende artikelen, die als onderdelen in een breed scala aan eindproducten terechtkomen, van fietsen en koffiezetapparaten tot interieurs van vrachtwagens en ventilatiesystemen.

Award

Timmerije heeft een scherpe visie op de toekomst van kunststoffen. Dat bleek al in 2018, toen het bedrijf op de beurs de Inspiratie en Innovatie Award van het Hightech Platform kon tonen voor de manier waarop een biologisch polymeer kon worden ingezet als alternatief kunststof. Frank Bruins noemt dat ‘typisch Timmerije’: “We bedenken iets, gaan het maken en laten de markt zien wat de voors en tegens zijn van zo’n productiemethode. Niet altijd komt dat helemaal ten goede aan onszelf, maar altijd is het goed voor de sector. Ook daarvoor werkt de beurs als een ideaal platform. We laten er zien dat we voorop willen blijven lopen.”

Toekomstbestendige oplossingen zijn kunststofproducten met een zo laag mogelijke CO2 footprint en een minimale belasting van energie en het milieu, zegt Bruins. “Samen met de klant ontwikkelen wij daarom kunststof producten die lang meegaan en, daar waar mogelijk uit circulaire grondstoffen bestaat.” Dat uit zich bij Timmerije in de hele cyclus, van ontwerp, via engineering, productie en assemblage tot aan de logistiek. Geen wonder dat Timmerije zich perfect thuis voelt in het thema van de beurs van dit jaar.

Innovatie

Innovatie is een altijd aanwezig thema bij Timmerije, zegt Bruins. “Wij zijn specialist in spuitgieten, maar er is veel meer nodig dan dat om in deze tijd een succesvol bedrijf te kunnen zijn. Daar zorgen we voor door al helemaal voor in het productietraject samen met de klant op te trekken. Door helemaal aan de voorkant in beeld te hebben wat er nodig is voor een eindproduct dat niet alleen de beste kwaliteit heeft, maar ook nog eens recycleerbaar als nieuwe grondstof of herbruikbaar als refurbished product, komen we tot het beste resultaat.”

Wij zijn specialist in spuitgieten, maar er is veel meer nodig dan dat om in deze tijd een succesvol bedrijf te kunnen zijn. - Frank Bruins, Sales & Marketing Manager Timmerije

Voor Timmerije is dat geen nieuw proces, weet Bruins. “Ik werk hier nu bijna achttien jaar en toen ik binnenkwam was dit al een belangrijk thema. We weten inmiddels precies waar we in de supply chain van onze klanten onze rol kunnen pakken, net zoals de andere betrokkenen dat weten. Want als er iets van belang is in een duurzaam productieproces, is dat je in vertrouwen delen van het proces aan elkaar kunt overlaten. Samenwerking, ook in de logistiek, staat daarbij centraal. Op die manier ontstaat er een closed loop van grondstoffen en productonderdelen. De OEM’er speelt daar natuurlijk een belangrijke rol, maar ook de partij die de gebruikte producten kan verwerken, een partij die er nieuw granulaat van maakt en wij als verwerker daarvan. De afstemming tussen die spelers is cruciaal.”

De levenscyclus van duurzame kunststoffen is dus sterk afhankelijk van het design van de producten. Voor Timmerije zijn vier elementen doorslaggevend in dit “toekomstbestendig ontwerpen”:

  1. Focus op producten met een langere levensduur,
  2. Keuze voor onderdelen die gemakkelijker te disassembleren of repareren zijn zoals modulair ontworpen producten,
  3. Ontwerpen uit een enkele grondstof (zodat later geen ingewikkelde scheidingsprocessen nodig zijn,
  4. Het gebruik van circulaire grondstoffen.

Design for Circularity

Essentieel is dus de producten zodanig te ontwerpen dat die zo gewenste closed loop inderdaad mogelijk wordt. Bruins: “Wij willen altijd een toekomstbestendig product met een mooie en functionele vormgeving. Dat lukt dankzij een combinatie van Design for Manufacturing, Design for Assembly en Design for Circularity, allemaal manieren om tijdens de ontwerpfase de maakbaarheid van een product te verbeteren en een lange levensduur en hergebruik van de waardevolle grondstof te kunnen garanderen.”

Op de Kunststoffenbeurs wil Timmerije, zoals altijd, wat laten zien van de eigen best practices, zodat ook de rest van de sector daar weer van kan leren. “Eerder al hebben we daarvoor het voorbeeld van de bureaustoel gebruikt. Daarbij konden we laten zien hoe alle onderdelen netjes uit elkaar gehaald, van elkaar gescheiden en elk op een eigen manier tot nieuwe grondstoffen verwerkt konden worden. Om vervolgens allemaal weer een nieuwe bestemming te krijgen. Dat was een baanbrekend proces, we zijn daar nog steeds heel trots op. En reken maar dat we ook voor dit jaar weer een heel mooie case kunnen laten zien die perfect past in het thema van de beurs.”

De Kunststoffenbeurs is dankzij Timmerije en tientallen andere standhouders hét podium voor innovaties in de kunststof- en rubberbranche. Het event onderstreept hiermee een innovatieve trend voor bijvoorbeeld duurzaamheid en energiezuinigheid die in deze industrie niet meer is weg te denken.

Je bezoekt de Kunststoffenbeurs 2023 op beide dagen gratis. Meld je bezoek aan via de registratiepagina.