Algemeen Kunststoffenbeurs Mikrocentrum min

Slimme spuitgietmachines maken de kunststoffenindustrie toekomstbestendig

Hoe ziet de toekomstige productie van kunststoffen eruit? Op het Machineplein van de Kunststoffenbeurs, die op 14 en 15 september plaatsvindt, wordt op die vraag een antwoord gegeven. Exposanten demonstreren er innovatieve oplossingen op het gebied van digitalisering, zoals slimme spuitgietmachines verbonden aan apps. “Defect aan de machine? Dan lost een reparateur die op afstand meekijkt het probleem op”, zegt Robbert Weijers, Sales Manager bij ARBURG.

Op de Kunststoffenbeurs in ‘s-Hertogenbosch komt de gehele kunststofketen bij elkaar om kennis te delen over de industrie en de toekomstbestendigheid ervan. Op het Machineplein worden de nieuwste innovaties aan de buitenwereld getoond. ENGEL Benelux, ARBURG en BMB Benelux zijn een van de 20 spuitgietleveranciers op het Machineplein en delen in dit artikel hun visie op de slimme spuitgietmachines van de toekomst.

Algemeen 2 Kunststoffenbeurs Mikrocentrum min2

Inzicht in procesvoering

“Voor velen is een spuitgietmachine een soort black box”, zegt Ruud Heerkens, Application and Digitalization Engineer bij spuitgietmachineleverancier ENGEL Benelux. Hij zal een lezing geven op de beurs waarin aan bod komt hoe een speciaal monitoringsplatform ontwikkeld door ENGEL, de iQ process observer, de industrie grote stappen vooruit kan helpen door procesvoering inzichtelijk te maken.

 “Door data te verzamelen van honderden parameters tijdens het spuitgietproces, kunnen we filteren op veranderingen of variatie”, licht hij toe. “Want vaak is het zien van een verandering belangrijker dan het meteen weten van de oplossing. Op deze manier kan de ‘digitale assistent’ de operators inzicht geven in wat er gebeurt.” Vervolgens kunnen er weer concrete beslissingen of correcties doorgevoerd worden.

ENGEL is daarnaast op weg om slimme systemen nog verder te optimaliseren. De spuitgietmachines zijn namelijk ook in staat om op basis van procesgegevens zichzelf aan te passen aan de omstandigheden, zonder tussenkomen van de mens. Uiteindelijk zorgen deze systemen, naast een efficiënt proces voor minder verspilling van energie en grondstoffen en voor kostenreductie.

“Met de presentatie op de Kunststoffenbeurs hoop ik dat het tastbaarder wordt wat ENGEL kan bieden en continu in ontwikkeling heeft. Want we hebben echt veel ideeën en er worden steeds meer digitale oplossingen toegevoegd aan onze toolbox”, aldus Heerkens.

Kunststoffenbeurs Engel Benelux min

Nieuw onderdeel razendsnel in huis

Ook ARBURG digitaliseert de wereld van spuitgietmachines en ontwikkelde onder meer arburgXworld. Door middel van centrale apps zoals de Machine Center of de Shop, die in de App Store gedownload kunnen worden, houden operators een beter overzicht over wat er allemaal gebeurt. De apps zullen op de beurs getoond worden aan het publiek.

Kunststoffenbeurs Arburg min

Sales Manager Robbert Weijers: “Voorheen was het zo dat klanten bij een defect aan ons moesten vertellen welk type machine zij hadden en welk onderdeel er nodig is. Het kostte vaak veel tijd en uitleg om te bepalen welk onderdeel er opgestuurd moest worden. Via onze app gaat dit veel gemakkelijker. Heb je in het weekend een nieuw onderdeel nodig? Dan heb je die volgende dag gewoon in huis. Of heb je misschien een service engineer nodig? Dan kan je via de app een ticket aanmaken en sturen we de volgende dag een reparateur jouw kant op.”

Weijers hoopt dat de digitalisering in de kunststoffenindustrie de komende jaren sterk doorzet. “In Europa moeten we onze concurrentiepositie zien te waarborgen. Door verder te digitaliseren houden we de kosten laag en zorgen we dat processen efficiënter lopen. Zo zijn we er zeker van dat we blijven groeien en landen als China voor kunnen blijven.”

Kunststoffenbeurs Arburg 2 min

Elektrische spuitgietmachines

BMB Benelux presenteert op de Kunststoffenbeurs een volledig elektrische spuitgietmachine, welke een 4-voudig voedselbakje produceert in minder dan 3 seconden. “Je bespaart veel energie met elektrische variant ten opzichte van de hydraulische variant”, zegt Area Sales Manager André de Vries. “Gisteren spraken we met een producent, die tot de conclusie is gekomen dat dit jaar de kosten voor het energieverbruik op zijn volledige machinepark miljoenen euro's gaat toenemen ten opzichte van voorgaande jaren. Dit is één van onze klanten, die nu toch tot versnelde investering overgaat van elektrisch aangedreven spuitgietmachines, om zo de energiekosten flink terug te dringen.”

BMB-spuitgietmachines, welke gefabriceerd worden in Italië, zijn niet alleen duurzaam, maar net als de machines van ARBURG en ENGEL, ook slim. "Mocht een operator een probleem ondervinden aan de spuitgietmachine, dan kan een expert, waar deze zich ook ter wereld bevindt, op afstand meekijken en aanpassingen doen", zegt Wilma de Vries, verantwoordelijk voor Sales en Service. "Daardoor zijn problemen snel opgelost en blijven de servicekosten tot een minimum beperkt."

Op de Kunststoffenbeurs willen André en Wilma aan het publiek meegeven dat dit soort belangrijke investeringen en verbeteringen leiden tot steeds minder energieverbruik van spuitgietmachines. “Uiteindelijk zal de gehele industrie die kant op moeten”, besluit Wilma.

 Kunststoffenbeurs BMB Spa min

Bekijk alle andere exposanten op het machineplein via onze plattegrond.

Praktische informatie

Datum: 14 en 15 september 2022
Openingstijden: 09.30 – 17.00 uur
Locatie: Brabanthallen
Adres: Diezekade 2, 5222 AH, ’s-Hertogenbosch, Nederland
Ingang: Entree Hal A en B

Meld direct gratis aan