Cristel Injection Point Kunststoffenbeurs

Duurzame kunststof producten: 5 redenen om voor spuitgieten te kiezen

Een nieuw duurzaam kunststof product maken of de productie van kunststof producten verduurzamen? Spuitgieten biedt unieke mogelijkheden, in dit artikel presenteert Cristel Rijnen 5 redenen om voor spuitgieten te kiezen. Cristel is als directeur van Injection Point nauw betrokken bij de productie van diverse duurzaam geproduceerde kunststof producten en werkt met haar team altijd aan het verduurzamen van processen.

Kunststof Injection Point

Bron afbeelding: Injection Point

Minimaal grondstof gebruik

Spuitgieten is een productietechniek die zeer weinig afval creëert, waardoor we het gebruik van grondstoffen minimaliseren. In tegenstelling tot andere productietechnieken voor kunststof producten wordt het overgrote deel van de grondstoffen die nodig zijn voor spuitgieten gebruikt voor fabricage. Er zijn slechts twee punten in een productieproces waar mogelijke resten ontstaan: bij het opstarten van een geautomatiseerd productieproces en bij de aanspuit punten.

Recycling van kunststoffen

We kunnen kunststoffen steeds beter recyclen, in sommige gevallen kunnen productieresten direct in de productiecyclus opnieuw gebruikt worden. Onder ander door bewust om te gaan met onze kunststof keuzes en door rekening te houden met recycling in het productontwerp kunnen we de recyclebaarheid van kunststoffen nog verder vergroten. Zo is een monomateriaal, bestaande uit één soort kunststof, beter te recyclen én beter te verwerken dan een gecombineerde kunststof.

Productontwerp: eerste stap naar duurzamer product

Bij Injection Point is duurzaamheid verweven in onze identiteit, het is één van de redenen dat Cristel Injection Point begonnen is. Dat betekent niet dat we enkel producten met een duurzame missie maken, het betekent wel dat we ons bij elk product afvragen: hoe kunnen we dit product duurzamer maken? Het productontwerp is daarin een eerste stap. We onderzoeken bijvoorbeeld of we het product uit gerecyclede materialen kunnen maken of hoe we met kleine aanpassingen minder grondstoffen nodig hebben.

Relatief laag energieverbruik

Naast grondstoffen speelt energie een grote rol in duurzaamheid. Hoeveel energie gebruiken we om onze producten te realiseren, hoe is deze energie opgewekt en hoe kunnen we ons energiegebruik verminderen? Spuitgieten is een relatief zuinige productietechniek, omdat een gemiddelde spuitgietcyclus slechts 20 tot 40 seconden duurt. Hierdoor is de CO2 voetafdruk per product in veel gevallen aanzienlijk lager. Injection Point is ingericht om het energiegebruik per product nauwkeurig in kaart te brengen, daarom zijn onze spuitgietmachines uitgerust met meetapparatuur. Zo registreren we exact het energiegebruik per product.

Minder transport

Spuitgieten biedt een goed alternatief voor producten die normaal gesproken uit een ander materiaal worden gemaakt, zoals metaal. Met spuitgieten kunnen we dezelfde complexe vormen maken, waardoor we steeds vaker het aantal losse onderdelen van een product kunnen verminderen. Dankzij doorontwikkeling van kunststoffen kunnen we steeds vaker voldoen aan dezelfde technische eigenschappen als andere grondstoffen.

Kunststof is een lichter materiaal waardoor de keuze van meer kunststof in plaats van metalen producten ook effect heeft op transport, een ander grote factor in onze gezamenlijke CO2 voetafdruk. Dankzij minder onderdelen en lichtere producten hebben we minder transportbewegingen nodig en zetten we weer een stap richting duurzamere kunststof producten.

Duurzaam spuitgieten met Injection Point

Spuitgieten en duurzaamheid zijn bij Injection Point met elkaar verweven. Dat heeft geleid tot mooie samenwerkingen voor merken die bewust bezig zijn met verduurzamen, maar juist ook tot verduurzaming van processen en producten waarbij dat niet de belangrijkste producteis of focus was. Benieuwd naar de mogelijkheden van duurzaam spuitgieten? Cristel en het team van Injection Point vertellen graag meer over de kansen en mogelijkheden. Ontmoet Injection Point tijdens de Kunststoffenbeurs op stand 330. Liever al eerder in contact? Bel naar 013-5134593 of mail naar info@injection-point.nl voor een (online) kennismaking!

Benieuwd naar de visie van Injection Point op duurzaam spuitgieten? Een blik op productontwerp, grondstofkeuze en productieproces is uitgebreid uiteen gezet in een whitepaper.

Download direct de whitepaper

Breng een bezoek aan de Kunststoffenbeurs op 14 en/of 15 september!

Registreer gratis uw bezoek