KB2019 innovaties 1200x628 v2

Innovaties op Kunststoffen 2019: een greep

Ook deze editie presenteren onze exposanten weer de laatste innovaties. Deze vindt u op zowel de stands, in de Hall of Fame en op de demo area. Graag delen we een aantal van deze innovaties met u:

Regranulaat uit LDPE kunststof - Attero, stand 99
Bioreactor voor eenmalig gebruik in 3D-print in opdracht van Applikon - BPO BV, stand 129
BMB, energiezuinige spuitgietmachines - BMB, stand 179
De Frisse Fabriek - COLT INTERNATIONAL, stand 76
Coolstar, a 100% recycled plastic granulate - COOLREC PLASTICS, stand 80
COOLSHOT cold runner system - EWIKON HEISSKANALSYSTEME GMBH, stand 2
FerlinBridge – FERLIN, stand 18
De hybride lijmen van LOCTITE - HENKEL NEDERLAND BV, stand 184
Milieuvriendelijk reinigen van matrijzen - Jinnovation, stand 225
ENESKAsonic: the new ultrasonic innovation - JOKE TECHNOLOGY GMBH, stand 260
Nieuwe serie Moretto inline vochtmeters & Moretto DPK, Kotraco, stand 142
Breakthrough in Portable Colour Measurement - KONICA MINOLTA SENSING, stand 248 
Industrie 4.0 Proces efficiëntie - MORETEC PLASTIC MACHINERY BV, stand 35
BALINIT CROMA & CROMA Plus & Carbon-based BALINIT Coatings - Oerlikon Balzers, stand 201
Hoogwaardig stoomstrijkijzer van kunststof - Simplastic, stand 230
eGate 2.0 - SYNVENTIVE MOLDING SOLUTIONS BV, stand 175
tesa® HIP: FANTASTIC ON PLASTIC - Tesa BV, stand 189
Radarsensor VEGAPULS 69 - VEGA Meet- en regeltechniek, stand 181
Thermische vormgeving door Microgolftechnologie, WEISS Technik Nederland BV, stand 14
Zest Innovate EASY HMI - ZEST Innovate, stand 197

Een greep uit de innovaties op Kunststoffen 2019

Regranulaat uit LDPE kunststof - Attero, stand 99

Attero

Attero investeerde 30 miljoen euro in de bouw van de Polymeren Recycling Plant op de locatie Wijster. Deze fabriek werkt plastic zakken en andere folies uit huishoudelijk afval op tot hoogwaardig regranulaat voor recycling. Attero zet hiermee een belangrijke stap in het sluiten van de kringloop van deze kunststofsoort (LDPE). De fabriek is op 15 maart 2019 geopend door vicevoorzitter van de Europese Commissie, dhr. Frans Timmermans

Bioreactor voor eenmalig gebruik in 3D-print in opdracht van Applikon - BPO BV, stand 129

BPO

 

Applikon Biotechnology ontwikkelt en produceert geavanceerde bioreactor systemen. Traditionele bioreactors voor vergelijkbare toepassingen zijn gemaakt van glas en roestvrij staal. Voor eenmalig gebruik is een ‘op maat gemaakte’ kunststof uitvoering gewenst. BPO heeft in samenspraak met Applikon een programma van eisen opgesteld en verschillende productiemethodes geanalyseerd. Het toepassen van 3D print als productietechniek maakt het mogelijk “maatwerk in massa” te leveren. Met de realisatie van de bioreactor headplate in 3D print toont Applikon samen met BPO een baanbrekende innovatie, welke tot stand is gekomen door de industrie specifieke kennis van de opdrachtgever te combineren met de brede ontwerpervaring van BPO.

De Frisse Fabriek - COLT INTERNATIONAL, stand 76

Colt international

In hallen en fabrieken waar geproduceerd wordt is het vaak erg warm, als gevolg van draaiende machines, productieproces, hoge buitentemperaturen en goed geïsoleerde gebouwen. Dit heeft een nadelig effect op het (eind)product maar vooral ook op het personeel. Naast hitte, ervaart men hinderlijke tochtstromen en stof, die tijdens het productieproces vrijkomen. Het gevolg? Ontevreden werknemers, meer verzuim, een lagere productiviteit en productieverlies. Een goede, gezonde en productieve werkomgeving, duurzame inzetbaarheid van personeel en het terugdringen van verzuim zijn allemaal aspecten die in de industrie steeds hoger op de agenda komen te staan. Daarom introduceert Colt International de Frisse Fabriek – een allround klimaatoplossing voor koeling, ventilatie, schone frisse lucht bij voldoende licht met de juiste temperatuur. 

BMB, energiezuinige spuitgietmachines - BMB, stand 179

BMB Spuitgietmachine

BMB ontwikkelt en levert hoogwaardige spuitgietmachines in de range van 1.000 tot 48.000 kN voor elke toepassing. De vol-elektrische spuitgietmachines zijn leverbaar van 1.000 tot 11.500 kN en de hybride snellopers zijn leverbaar van 1.000 tot 28.000 kN.

Coolstar, a 100% recycled plastic granulate - COOLREC PLASTICS, 80

coolrec plastics

Van koelkast tot Coolstar. De teruggewonnen kunststoffen uit afgedankte koelkasten (polystyreen) worden door Coolrec-kunststoffen omgezet in 100% gerecycleerde PS-pellets, die direct door OEM's kunnen worden gebruikt om nieuwe apparaten te produceren. Het is een duurzaam en economisch alternatief voor nieuwe kunststoffen.

COOLSHOT cold runner system - EWIKON HEISSKANALSYSTEME GMBH, stand 2

Ewikon

Het COOLSHOT koudlopersysteem maakt de betrouwbare en efficiënte verwerking van verschillende soorten LSR mogelijk. Het beschikt over het technologisch toonaangevende EWIKON elektrische aandrijfkleppoortsysteem dat ook met succes wordt gebruikt in hot runner-toepassingen wereldwijd. Bij de verwerking van LSR laten de elektrische stappenmotoren de kleppennen met hoge precisie positioneren en dus een perfecte fijnverdeling van de spouwvulling. Aangezien geen handmatige aanpassing van de lengte van de kleppin vereist is, zijn de tijdsbesteding voor systeeminstellingen en aanpassingen tijdens de productie aanzienlijk verminderd. De geavanceerde besturingstechnologie heeft een touchscreen voor de meest comfortabele bediening.

FerlinBridge – FERLIN, stand 18

Besturen van doseermachine, transportsysteem en drogers vanuit 1 besturing. Tevens mogelijk om alles vast te leggen in SQL zodat er een perfecte traceerbaarheid en reproduceerbaarheid ontstaat. Een koppeling met een ERP of MES systeem is door de FerlinBridge ook mogelijk

De hybride lijmen van LOCTITE - HENKEL NEDERLAND BV, stand 184

Henkel Nederland

Met een sterke combinatie van snelheid en kracht, zijn de mogelijkheden van de hybride lijmen van LOCTITE haast onbeperkt.

Milieuvriendelijk reinigen van matrijzen - Jinnovation, stand 225

Jinnovation

Middels droogijs worden matrijzen in de machine, dus zonder uitbouw ervan, gereinigd. Geen tijdverlies door uit/inbouw van de matrijzen en geen opstart verlies.
Droogijs zoals de naam al zegt gaat van vaste vorm over in gas, er ontstaat dus geen natte omgeving. Vervuilde schakelkasten kunnen derhalve ook middels droogijs gereinigd worden.

ENESKAsonic: the new ultrasonic innovation - JOKE TECHNOLOGY GMBH, stand 260

Joke technology2

 

Systematisch verder ontwikkeld met meer kracht, goed doordacht en met een elegant ontwerp vat samen waar de ENESKAsonic, om draait. Het is ideaal voor werkstukken met een complexe geometrie en is veelzijdig in gebruik. Met name op het gebied van eroderen en ponsen, waarbij extreem precieze randen of zeer schurend werk met harde materialen nodig zijn, kan het systeem volledig worden benut met een vermogen van 45 watt.
Bij polijsten en leppen werkt de ENESKAsonic binnen een frequentiebereik van 20 tot 30 kHz. De frequentie van het handstuk, dat slechts 140 gram weegt, is nu traploos instelbaar - een groot voordeel tijdens dagelijks gebruik. Het maakt ergonomisch en moeiteloos werken mogelijk, waar de beste materiaalafname vereist is.

Nieuwe serie Moretto inline vochtmeters Moretto & Moretto DPK, Kotraco, stand 142

Kotraco

Kotraco introduceert een serie inline vochtigheidsmeters van Moretto voor plaatsing rechtstreeks op de granulaatdroger. Met deze meetapparatuur wordt het (rest)vochtgehalte van technische polymeren tijdens productie gemeten, zodat de gebruiker een real time kwaliteitscontrole heeft. Deze vochtigheidsmeters zijn efficiënt en maken een offline meting overbodig. De serie vochtigheidsmeters kent drie uitvoeringen, variërend van een basisuitvoering tot een meetunit met geavanceerde en regulerende functionaliteiten voor het optimaliseren van het energieverbruik. Voor alle vochtmeters geldt dat de kwaliteit van de producten te borgen is met een certificaat. De vochtigheidsmeters zijn, met uitzondering van het meest geavanceerde systeem, toe te passen op alle merken granulaatdrogers."

Ook introduceert Kotraco de DPK: een gravimetrisch inkleurapparaat van Moretto voor het bijzonder nauwkeurig gravimetrisch doseren van additieven, zoals masterbatch (MB). Deze doseerunit is een compacte loss in weight doseereenheid en is geschikt voor intermitterende of continue dosering. Het gepatenteerde weegsysteem (loadcell technologie) zorgt voor een minimale gevoeligheid van machinebewegingen. De DPK heeft daardoor een doseernauwkeurigheid tot ± 0,03%. De doseerunit kent zelfkalibratie, waardoor de precisie - ook bij lage doseringen – gewaarborgd blijft.

Breakthrough in Portable Colour Measurement - KONICA MINOLTA SENSING, stand 248 

Konica minolta

De CM-26d en CM-26dG bieden niveaus van overeenkomst tussen instrumenten die voorheen alleen mogelijk waren met de beste bench-topinstrumenten. Als opvolger van de veelgebruikte CM-2600d draagbare spectrofotometer, verbetert de CM-26d zijn voorganger op alle mogelijke manieren, inclusief een groot aantal functies die zijn ontwikkeld voor supply chains en digitaal kleurgegevensbeheer. De CM-26d bevat een kleurendisplay die foto's en procesinstructies kan weergeven en is het eerste apparaat dat CM-CT1-configuratiesoftware gebruikt die groepsapparaatbeheer en hulp en ondersteuning op afstand mogelijk maakt. De CM-26dG bevat ook een ISO-conforme 60 ° glans sensor.

Industrie 4.0 Proces efficiëntie - MORETEC PLASTIC MACHINERY BV, Stand 35

Moretec

Het monitoren, bewaken en optimaliseren van uw proces. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van grondstoffen transport, spuitgieten en koeling. Kwaliteitscontrole, het bufferen van kwaliteitsgegevens, materiaalverbruik inzichtelijk maken, spuitgietmachine instellingen optimaliseren en meer. Graag vertellen we u er meer over op stand 35 van Moretec Plastic Machinery!

BALINIT CROMA & CROMA Plus & Carbon-based BALINIT Coatings - Oerlikon Balzers, stand 201

Of het nu gaat om spuitgieten, extrusie of blaasvormen - alleen oppervlakken van topkwaliteit zorgen voor een optimale productieproductiviteit en efficiëntie. BALINIT® CROMA en BALINIT® CROMA PLUS zijn dus de beste keuzes voor succesvolle kunststofverwerking, zelfs voor grote componenten. CROMA en CROMA PLUS verlagen de kosten voor gereedschap, productie en onderhoud, waardoor deze de ideale coatings zijn voor PVC-raamkozijn en extrusie van kunststof en voor rubberverwerking. 

Wanneer slijtagebescherming en uitstekende wrijving vereist zijn, zijn op koolstof en DLC gebaseerde coatings de perfecte oplossing. Op koolstof en DLC gebaseerde coatings zijn de perfecte oplossing wanneer de beste glijeigenschappen vereist zijn. Hun lage wrijvingscoëfficiënt en hoge slijtagebescherming maken ze meteen van vitaal belang voor injectiesystemen, kleptreinen en overal waar vastlopen en koudlassen moeten worden voorkomen. De kwaliteiten van op koolstof en DLC gebaseerde coatings maken ze ideaal voor toepassingen met lage smering en zelfs drooglopen. 

 • Vermindert klevende slijtage
 • Lage wrijvingscoëfficiënt
 • Goede glijeigenschappen

Hoogwaardig stoomstrijkijzer van kunststof - Simplastic, stand 230 

Simplastic

SIMPLASTIC werd in opdracht van INNOSTEAM gebruikt om het Innosteam-strijksysteem te helpen ontwikkelen en produceren. Alle kunststof componenten, waarvan sommige zijn gemaakt van technische materialen zoals PPS voor de zoolplaat, worden vervaardigd door SIMPLASTIC. Het complete product met ijzer, boiler en accessoires wordt geassembleerd door SIMPLASTIC en verlaat onze productielocatie in de consumentenverpakking. 

eGate 2.0 - SYNVENTIVE MOLDING SOLUTIONS BV, stand 175

Synventive

 

Geavanceerde elektrische bediening voor toepassingen met grote onderdelen. Deze eGate van de volgende generatie biedt precisievormen veel meer opties en levert een schone, stille en energiezuinige werking die responsief, nauwkeurig en herhaalbaar is. De elektrische actuatorbouten van eGate rechtstreeks op het spruitstuk voor een eenvoudige installatie, met zowel een compacte voetafdruk als een kleine stapelhoogte. Nauwkeurige elektrische bediening van de positie, snelheid, snelheid en slag van elke kleppen kan leveren:

 • Optimale cosmetica voor oppervlakken van klasse A
 • Controle balans en pack
 • Warpage-reductie
 • Klemkrachtreductie
 • Gedeeltelijke gewichtsreductie
 • Grotere toepassingsflexibiliteit
 • Onderhoudsvrije motor

tesa® HIP: FANTASTIC ON PLASTIC - Tesa BV, stand 189

TESA

Een nieuw tijdperk van creativiteit en efficiëntie is in aantocht met tesa® HiP.  Het snel en efficiënt verkleven van “moeilijke” kunststoffen is heel vaak een behoorlijke uitdaging of zeer complex gebleken. Met de nieuwe zelfklevende oplossing brengen we een revolutie teweeg in de kunststoffenwereld: het is de eerste en enige tape die eenvoudig, snel en veilig verschillende kunststoffen met verschillende oppervlakte-energie of stijfheid verbindt. Ongeacht of u PP aan ABS of PA aan PC wilt binden - tesa® HiP biedt fascinerende ontwerpmogelijkheden en draagt bij aan het nog aantrekkelijker maken van kunststoffen."

Radarsensor VEGAPULS 69 - VEGA Meet- en regeltechniek, stand 181

Vega Meet regeltechniek

Deze sensor - voor continue niveaumeting van stortgoederen onder verschillende procesomstandigheden - is ideaal voor niveaumetingen in hoge silo's, grote bunkers en gesegmenteerde silo’s. Dankzij de zeer goed signaal focussering en een eenvoudige inregeling is een betrouwbare niveaumeting gewaarborgd. De VEGAPULS 69 kan worden voorzien van een kunststof ingekapselde antenne of een lensantenne geïntegreerd in de metalen flens. Dit maakt het mogelijk om de sensor aan te passen voor verschillende toepassingsgebieden. Uw voordelen:

 • Hoge beschikbaarheid van de installatie, dankzij slijtage- en onderhoudsvrij;
 • Onderhoudsvrije werking door contactloos meetpricipe;
 • Betrouwbare meting onafhankelijk van damp, stof en lawaai.

Thermische vormgeving door Microgolftechnologie, WEISS Technik Nederland BV, stand 14

Weiss technik

Tijdens de Kunststoffen beurs 2019 presenteert Weiss Technik een nieuw product; namelijk de Industriële Microgolfoven. Een gepatenteerde microgolftechnologie, waarbij het systeem gekenmerkt wordt door de hexagonale geometrie met een zeer hoge veld uniformiteit. De belangrijkste toepassingsgebieden zijn de desinfectie van unststoffen en de thermische vormgeving van composietmaterialen voor o.a. de lucht, ruimtevaart- en automobielindustrie. Komt u ook naar onze lezing op 26 september, 15:35 - 16:00 uur? We presenteren dan enkele sprekende voorbeelden en referenties. Tot de 26ste.

Zest Innovate EASY HMI - ZEST Innovate, stand 197

Zest innovate

De ZEST Innovate EASY HMI werd het afgelopen jaar met succes geïmplementeerd in een eerste serie CNC-bewerkingsmachines voor kunststof producten.
Deze HMI werd op verzoek van een klant ontwikkeld en biedt de mogelijkheid om op zeer eenvoudige en bedieningsvriendelijke wijze productbestanden vanuit het netwerk in de machine te laden waarbij de HMI deze automatisch vertaalt in aangepaste G-code afhankelijk van gewenste wijze van produceren en toolcorrecties.
De HMI draait onder Windows en kan zowel onderliggende PLC als CNC-controllers aansturen.

Deze innovaties live ervaren op de Kunststoffenbeurs?

Kom dan naar de Kunststoffenbeurs.

Registreer nu voor gratis toegang