Spuitgieten Matrijzen Onderhoud Kunststoffenbeurs

Hoe spuitgietmatrijzen makkelijker, veiliger en efficiënter te onderhouden

Het in topconditie houden van spuitgietmatrijzen wordt bij steeds meer bedrijven binnen de Nederlandse en Vlaamse spuitgietindustrie steeds belangrijker. Dat is ook logisch: spuitgietmatrijzen zijn namelijk een onmisbare schakel bij de productie van kunststof spuitgietproducten. Het goed onderhouden van deze gereedschappen is dan ook essentieel, helemaal omdat het steeds vaker aankomt op beschikbaarheid en omdat product maattoleranties steeds nauwkeuriger worden. Hoe zorgt u ervoor dat u uw spuitgietmatrijzen op een zo gemakkelijk mogelijke, veilige en efficiënte manier kunt onderhouden?

Tekort aan vakmensen bij onderhoud

Zoals in vele andere technische branches, geldt ook binnen de kunststof spuitgietindustrie een tekort aan goed geschoolde vakmensen. Hoe zorgt u ervoor, ondanks een tekort aan personeel, dat het onderhoud aan de spuitgietmatrijzen ongehinderd door blijft gaan? Een oplossing is om de medewerkers die u heeft makkelijker, veiliger en efficiënter te laten werken met de juiste tools. En niet te vergeten: met meer plezier en minder fysieke inspanning! Bij het inspecteren en onderhouden van spuitgietmatrijzen zijn veel handelingen nodig. Met een kraan of een takel komt u al een heel eind, maar dit is in de meeste gevallen niet volgens de regelgeving en daarom niet toegestaan. Er zijn betere technische hulpmiddelen beschikbaar die wel voldoen aan de regelgeving. Een goed voorbeeld daarvan is een werktafel met een kantelfunctie.

Rud Spuitgieten Matrijzen Onderhoud Mikrocentrum

Veilig leren onderhoud te plegen

Tijdens de Mikrocentrumcursus Onderhoud van spuitgietmatrijzen wordt er bijvoorbeeld gemaakt van de RUD TECDOC TMB werkbank met 90° kantelfunctie. Zo leren cursisten direct op een goede en veilige manier onderhoud te plegen. Deze nieuwe industriële werkbank is de innovatie voor het verplaatsen, inspecteren en onderhouden van spuitgietmatrijzen tot 2,5 ton. De bediening is met enkel een accu-schroevendraaier. Moeilijke draaimanoeuvres behoren tot het verleden. Het lage eigen gewicht en de compacte vorm besparen veel ruimte in de werkplaats.

Samenwerking startte op de Kunststoffenbeurs

De samenwerking met RUD en het idee om deze innovatie in te zetten tijdens de cursus is ontstaan tijdens Kunststoffenbeurs 2021. Door het werken met dergelijke oplossingen al in de cursus toe te passen laten we cursisten zien hoe het onderhoud veiliger, sneller en met meer werkplezier uitgevoerd kan worden. Men ervaart veel minder fysieke belasting en kan werkzaamheden op een ergonomische en veilige manier aanpakken. Hierdoor wordt de doorlooptijd van onderhoud bovendien korter en is het onderhoudsteam beter en gemotiveerder in staat taken uit te voeren. Minder handeling betekent immers efficiënter werken en tijdsbesparing.

Trend: steeds grotere matrijzen

Binnen de kunststof spuitgietwereld is er een trend gaande dat er steeds grotere spuitgietmatrijzen worden ingezet. Dat heeft niet zozeer te maken met het produceren van grotere producten, maar met het feit dat de matrijsvoudigheid toeneemt. Kortom: het aantal vormholten binnen een matrijs neemt toe. Producenten kiezen hiervoor om de productie en downstream efficiënter te maken. De handeling van grotere matrijzen is per definitie lastiger te realiseren en omvangrijker. Ook dit onderwerp wordt behandeld tijdens de cursus. 

Matrijsonderhoud

Rud Spuitgieten Matrijzen Onderhoud Mikrocentrum Kunststoffen

Bij Mikrocentrum merken we dat er steeds meer belangstelling is voor onderhoud van spuitgietmatrijzen. Bedrijven erkennen dat er binnen het matrijsonderhoud nog flinke stappen te maken zijn. Om hierbij te ondersteunen, leggen we in de cursus naast het theoriegedeelte, veel focus op de praktijk in de werkplaats. Voor het praktijkgedeelte werkt Mikrocentrum samen met Verbi uit Helmond. Verbi is actief op het gebied van nieuwe productie- en testmatrijzen, onderhoud en modificatie. Tijdens de praktijkles kan iedere cursist zelf aan een matrijs werken.

Cursus Onderhoud van spuitgietmatrijzen

Een spuitgietmatrijs voor kunststofproducten blijft een ingewikkeld stuk gereedschap met een hoge investering. Bij het ontwikkelen, de keuze van de constructie, de aanmaaktoleranties en het bepalen van onderhoudsintervallen mag niets aan het toeval overgelaten worden. Iedere stap is namelijk bepalend voor de concurrentiepositie. Het maakt hierbij niet uit of een bedrijf spuitgietmatrijzen ontwikkelt, aanmaakt, gebruikt of onderhoudt; actuele kennis van matrijstechnologie maakt altijd het verschil. Het is de sleutel tot een rendabel businessmodel. Onderhoud van de spuitgietmatrijs kan vaak doelgerichter en efficiënter. Dit wordt getoond tijdens het praktijkgedeelte van de cursus. > Bekijk hier de cursus Onderhoud van spuitgietmatrijzen.

Dit artikel is een samenwerking tussen Mikrocentrum, RUD en Verbi.
Meer informatie over Mikrocentrum: www.mikrocentrum.nl
Meer informatie over RUD: www.rud.com
Meer informatie over Verbi: www.verbi.com