Kunststoffenbeurs PolymerSciencePark

Hoe kunt u geurvermindering van gerecycled plastic realiseren?

Kunststoffenbeurs exposant Polymer Science Park ondersteunt bedrijven bij innovatie. Een voorbeeld hiervan is geurvermindering van recyclaat. In een artikel vertellen zij meer over hun project om geurvermindering te realiseren bij het gebruik van gerecycled plastic.

Onaangename geuren 

Gerecycled plastic heeft de vervelende eigenschap dat het onaangename geuren kan dragen. Om gerecyclede plastics zo breed mogelijk in te kunnen zetten, is het belangrijk dat de onaangename geuren ervan verwijderd worden. Hieruit is een project ontstaan.

De geurcomponenten van gerecycled plastic hebben hun oorsprong uit contact met voedsel, zoals de hydrolyse van esters in dierlijke en plataardige vetten. Uit die reactie (zie figuur 1) ontstaat een carbonzuur dat de veroorzaker is van zeer intense onaangename geuren.

Kunststoffenbeurs gerecycledplastic

Figuur 1. Hydrolyse van esters in dierlijke en plantaardige vetten (Polymer Science Park)

Het polymeer polyethyleen (PE) waar dit in voorkomt, wordt voornamelijk gebruikt voor verpakkingen van voedsel. Hierdoor is het geurprobleem bij deze polymeer soort het grootst. Door het scheiden en analyseren van de verbindingen middels gaschromatografie is bepaald dat korte keten carbonzuren, zoals boterzuur, verantwoordelijke zijn voor de nare geuren.

Insluiten van geurcomponenten

 Met gebruik van verschillende poreuze additieven (toevoegingen), denk aan kleien en mineralen, is de geurvermindering van het gerecyclede plastics gerealiseerd. Het toevoegen van poreuze stoffen aan het polymeer zorgt ervoor dat de geurcomponent intreedt in het kleideeltje (zie figuur 2). Kunststoffenbeurs Polymer Science Park

Figuur 2. Intreding van geurcomponent in poreus deeltje (Polymer Science Park)

Tijdens het omsmelten van de gerecyclede plastics wordt het additief toegevoegd, hierdoor raken de geurcomponenten opgesloten in het poreuze deeltje. De onaangename stoffen komen na  afkoelen van het plastic niet meer vrij en dit zorgt voor een verbetering van de geur. Zelfs na het opnieuw verwarmen blijft de geur afwezig.

Uitdagingen uit de weg met de hulp van Polymer Science Park

Heeft u binnen uw bedrijf ook een probleem dat het gebruik van gerecycleerde plastics in de weg staat? Exposant Polymer Science Park helpt u graag en vertelt u graat meer over de kansen en mogelijkheden van gerecycled plastic. Ontmoet Polymer Science Park tijdens de Kunststoffenbeurs op stand 230. Liever al eerder contact? Bekijk de contactgegevens via de website.

Ontmoet meer dan 250 exposanten!

Breng op 14 en/of 15 september een bezoek aan de Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch. Ontdek hier alle andere inspirerende programmaonderdelen.

Registreer direct uw gratis bezoek