KUN2018 1200x628 Innovaties

Deze innovaties vindt u op Kunststoffen 2018

Nog slechts een paar weken te gaan tot de 20e editie van de Kunststoffenbeurs! Ook dit jaar presenteren onze exposanten weer de laatste innovaties. Deze zijn zowel op de stands als in de Hall of Fame en op het demoplein te vinden. Benieuwd? Dan hebben we een greep uit de innovaties voor u op een rij gezet. In deze blog ontdekt u innovaties op thema's als circulaire economie en duurzaamheid, matrijzen, verbinden en bewerken en meten is weten.

Innovaties: circulaire economie en duurzaamheid
Coolrec Plastics – Ciculair horloge (stand 84)
Innologic BVBA – NFC voor voedselverpakking (stand 214)

Innovaties: matrijzen
P3D - Kunststof producten spuitgieten middels 3D geprinte kunststof matrijzen (stand 74)
Moulds and More BV – Texture Plate (stand 7)

Innovaties: verbinden en bewerken
Exypnos – Component bonding technologie (stand 170)
Gravograph-technifor - New Dual Source Solution: why choose Fibre or CO2? (stand 262)
Henkel Nederland BV – Hybride LOCTITE-lijmen (stand 184)
Oerlikon Balzers – BALINIT DYLYN (stand 201)
Special Coatings GmbH – Drum coating voor kleine plastic onderdelen (stand 226)

Innovaties: metingen
GOM Optical Metrology – GOM CT (stand 47)
J.J. Bos B.V. - Pneumatische fatigue testen van polymeren (stand 263)
Technex BV - Netzsch DSC 214 Polyma | Priamus Kwaliteits Monitor | Spuitgiet Kwaliteits Monitor (stand 159)
Vega Meet- en regeltechniek BV – Contactloos niveaumeten van vaste stoffen (stand 192)

Diverse innovaties
Kongskilde Industrietechnik GmbH - New CVL batch discharge system Kongskilde (stand 161)
TAWI - Nieuwe generatie TAWI elektrische tilhulp (stand 209)

Innovaties circulaire economie en duurzaamheid

Coolrec Plastics – Ciculair horloge (stand 84)

circulair horloge coolrec

Het eerste circulaire horloge is een samenwerking tussen Circular Clockworks en Coolrec Plastics. Coolrec levert de plastics uit afgedankte koelkasten en oude TV's, waarvan prachtige circulaire horloges worden gemaakt. Circular Clockworks gaat nog verder: ook de band is gemaakt van gerecycled leder.

Innologic BVBA – NFC voor voedselverpakking (stand 214)

 innologic

Dit jaar ontwikkelde Beologic (zusterbedrijf van Innologic) een nieuwe productlijn, genaamd BeoBase. De jongste telg van het Beologic-gamma is een biocompound die zowel composteerbaar als food-approved is en die in verschillende grades en voor verschillende toepassingen verkrijgbaar is. BeoBase is ontstaan uit de groeiende vraag naar biologische verpakkingen. De consument stelde zich echter vragen bij de bestaande biologische en composteerbare verpakkingen, die niet altijd even afbreekbaar ogen. Beologic wil hiermee weerwoord bieden aan die huidige bioverpakkingen met een materiaal dat niet alleen afbreekbaar is, maar er effectief ook zo uit ziet.

Innovaties op het gebied van matrijzen

P3D - Kunststof producten spuitgieten middels 3D geprinte kunststof matrijzen (stand 74)

p3d prim

PRIM: Printed Injection Mould is een techniek waarmee P3D in staat is om binnen enkele dagen van ontwerp naar productie te komen:

 • Kleine series spuitgieten
 • In een vroeg stadium testen en valideren
 • Breed aanbod materialen
 • Lage kosten

Moulds and More BV – Texture Plate (stand 7)

Moulds and more

Regelmatig vragen opdrachtgevers om voorbeeld producten om de kleur, textuur en materiaal te kunnen beoordelen. De texture plate voorziet in deze drie eigenschappen. In de matrijs kunnen de meest verkrijgbare kleuren, texturen en materialen worden gespoten.

Innovaties op het gebied van verbinden en bewerken

Exypnos – Component bonding technology (stand 170)

exypnos

Exypnos presenteert de gepatenteerde Component Bonding-technologie, een innovatieve methode om componenten aan substraten te koppelen. Deze technologie positioneert en verzegelt de component op het substraat. Dit gebeurt op een manier dat wanneer het reagerende polyurethaanmengsel wordt gegoten door speciale openingen in de component, een vorm wordt verkregen die de component verankert. De Component Bonding technologie elimineert oppervlaktebehandelingen en resulteert in grenzeloze materiaalkeuze in de richting van adhesie. Drukloos gieten maakt een nauwkeurige positionering van componenten mogelijk, terwijl het snel reagerende polyurethaan korte uithardingstijd tot gevolg heeft. Exypnos produceert de technologie-specifieke afdichtingen met een eigen ontwikkelde blend dat weerstand biedt ten opzichte van polyurethaan in vergelijking met standaard siliconen.

Gravograph-technifor - New Dual Source Solution: why choose Fibre or CO2? (stand 262)

gravograph

Door twee laserbronnen in één machine te integreren, biedt de LS900 EDGE de mogelijkheden van twee machines. De Fibre laserbron is krachtig omdat het wordt gegenereerd en geleverd via optische vezels. Hierdoor maakt deze laserbron markeren van materialen zoals aluminium of zelfs roestvrij staal mogelijk.  De CO2-laserbron wordt gegenereerd door een mengsel van gas en elektriciteit, waardoor het effect heeft op meer delicate materialen zoals glas of plastic.

Om optimale prestaties te garanderen, heeft Gravograph snelle en uiterst efficiënte besturingssoftware ontwikkeld. Dankzij de intuïtieve interface, vergemakkelijkt Gravostyle de snelle samenstelling van graveeropdrachten die zowel de vezel- als CO2-bronnen vereisen. De Point'n Shoot-functie maakt een snelle en foutloze aanpassing mogelijk. Een markt-unieke autofocus past het afvuren ervan aan, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen.

Henkel Nederland BV – Hybride LOCTITE-lijmen (stand 184)

henkel

De nieuwe technologie van de hybride LOCTITE-lijmen combineert de snelheid van cyanoacrylaten met de mechanische kracht van epoxies en de schok- en trillingsbestendigheid van methacrylaten. Dit nieuwe productassortiment van LOCTITE biedt een uitstekende structurele duurzaamheid en een geode weerstand tegen omgevingsfacturen, alsook een snelle verlijming van diverse materialen. Deze hybriden hebben ook niet de gevarensymbolen zoals corrosief, milieugevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid. De universele structurele lijmen van LOCTITE zijn zo sterk, veelzijdig en duurzaam dat hun mogelijkheden haast onbeperkt zijn.

Oerlikon Balzers – BALINIT® DYLYN (stand 201)

Oerlikon balzers

Uitstekende corrosiebescherming en anti-hechtingseigenschappen hebben BALINIT® DYLYN tot een beproefde coating gemaakt. De slijtagebescherming en wrijvingseigenschappen zijn vooral belangrijk voor werktuigbouw, kunststofverwerking en de halfgeleiderindustrie. Tijdens het proces van Plasma Assisted Chemical Vapor Deposition (PACVD) wordt de chemische reactie veroorzaakt door plasma-excitatie en ionisatie. Optimale kwaliteit en prestaties worden verzekerd door coating in een schone omgeving onder vacuümomstandigheden en door correcte hantering van onderdelen en componenten, een kritieke taak, waarin we zeer ervaren zijn. BALINIT® DYLYN wordt ook gebruikt voor holle ruimtes en vormtoepassingen in de medische industrie en de verpakkingsindustrie (met name voor de vervaardiging van schroefdoppen en PET-flessen), evenals voor alle bewegende en glijdende delen van spuitgietgereedschappen.

Special Coatings GmbH – Drum coating voor kleine plastic onderdelen (stand 226)

Specialcoatings

De door SC-Coater® is een drumcoating-machine die nieuwe normen stelt in combinatie met een gepatenteerd speciaal infrarood-droogproces. Met de SC-Coater® kunnen in serie geproduceerde kleine onderdelen economisch en efficiënt worden gecoat met behulp van de milieuvriendelijke vriendelijk "heet sproeiproces" - met een ongeëvenaarde kwaliteit. Reeds vele toonaangevende bedrijven in belangrijke industriële sectoren, zoals de industrie voor huishoudelijke apparaten, de industrie voor schrijfinstrumenten, de cosmetische industrie, de speelgoedindustrie, de meubelindustrie, de elektronica-industrie, de automobielindustrie, etc. vertrouwen op de competentie en prestaties van Special Coatings.

Meten is weten

GOM Optical Metrology – GOM CT (stand 47)

GOM

GOM heeft recentelijk de GOM CT op de markt gebracht. Deze computertomograaf is specifiek ontworpen om aan de metrologische behoeften van de industrie te voldoen.

 • Producteigenschappen van de GOM CT:
 • 225 kV röntgenbron
 • 3k detector
 • Meetgebied: dia. 240 mm, h. 400 mm
 • Fotogrammetrische kalibratie
 • Temperatuur balancering
 • 5-assige kinematica

J.J. Bos B.V. - Pneumatische fatigue testen van polymeren (stand 263)

Litem jjbos

LiTeM – Life Testing Machines is een nieuwe leverancier in het leveringspakket van J.J. Bos. LiTeM is gespecialiseerd in vermoeiings-testsystemen welke op pneumatiek werken. Met deze systemen is het mogelijk om met een eenvoudige perslucht aansluiting in het lab. statische testen te doen tot 7 kN en dynamisch tot 3.5 kN bij 40 Hz. max. Tevens zijn Torsietesten mogelijk. Dit is een bijzonder praktische en schone oplossing waarbij niet in een hydraulische infrastructuur geïnvesteerd hoeft te worden. Alle bekende pulsvormen (sinus, driehoek, blok, etc.) en zelfs road profiles of een eigen gemaakte pulsen zijn met de geavanceerde Controller mogelijk.

Technex BV - Netzsch DSC 214 Polyma | Priamus Kwaliteits Monitor | Spuitgiet Kwaliteits Monitor  (stand 159)

Technex

Netzsch DSC 214 Polyma
Bent u op zoek naar en eenvoudig te bedienen techniek voor identificatie van polymere blends zoals PE/PP mixen? Of wilt u uw kunststof vergelijken met commercieel verkrijgbare virgin polymeren en hun merknamen? De Netzsch DSC 214 Polyma is een robuuste DSC die standaard wordt geleverd met software die de DSC curve automatisch analyseert. Aan de hand van de database met de belangrijkste standaardpolymeren, geeft het systeem aan om welke kunststof het gaat. Het systeem kan worden ingeleerd met mixen van polymere blends (zoals 10% PE / 90% PP en 20% PE / 80% PP, etc) waardoor het mogelijk is om blends direct te analyseren en karakteriseren. De overeenkomst met de mix in de bibliotheek wordt uitgedruk in procenten, waardoor kwaliteitscontrole met Pass/Fail grenzen op een operator-onafhankelijke wijze mogelijk is.

Optioneel is een database beschikbaar met 600 commercieel verkrijgbare polymeren, met hierin DSC curves van o.a. PA, PC, PBT, TPU,...  van bekende kunststofproducenten zoals BASF, Celanese, Covestro, DSM, DuPont, EMS-Grivory, Evonik, Lanxess, Sabic, Schulman, Styrolution, Zeon, en vele anderen.

Priamus Kwaliteits Monitor
Real time, online kwaliteitscontrole van een spuitgietproduct aan de hand van binnendruk, temperatuur en viscositeit is mogelijk met de nieuwe Priamus Kwaliteits Monitor. Door automatische omschakeling op nadruk kan nog tijdens het vloeifase worden ingegrepen, om exacte volle producten te maken, ongeacht de variaties in materiaalviscositeit. Het proces is verdeeld in een vloei / houd / koel fase. Bewaking van maximum, bandbreedte en viscositeit zijn standaard mogelijkheden.

Spuitgiet Kwaliteits Monitor
Real time, online kwaliteitscontrole van een spuitgietproduct aan de hand van binnendruk, temperatuur en viscositeit. Het proces is verdeeld in een vloei / houd / koel fase. Bewaking van maximum, bandbreedte en viscositeit zijn standaard mogelijkheden. Door automatische omschakeling op nadruk kan nog tijdens het vloeifase worden ingegrepen, om exacte volle producten te maken, ongeacht de variaties in materiaalviscositeit.

Vega Meet- en regeltechniek BV – Contactloos niveaumeten van vaste stoffen (stand 192)

vegapuls69

De VEGAPULS 69 is een sensor voor continue niveaumeting van stortgoederen onder verschillende procesomstandigheden. Het is ideaal voor niveaumetingen in hoge silo's, grote bunkers en smalle silo’s. Dankzij de zeer goed signaal focussering en een eenvoudige inregeling is een betrouwbare niveaumeting gewaarborgd. De VEGAPULS 69 kan worden voorzien van een kunststof ingekapselde antenne of een lensantenne geïntegreerd in de metalen flens. Dit maakt het mogelijk om de sensor aan te passen voor verschillende toepassingsgebieden.

Diverse innovaties

Kongskilde Industrietechnik GmbH - New CVL batch discharge system Kongskilde (stand 161)

kongskilde

Een nieuw tijdperk in efficiëntie voor afgewerkte producten: dDe Kongskilde-componentvacuümlader (CVL) stroomlijnt productbatching voor de voedings- en farmaceutische industrie. Het Kongskilde CVL-systeem is speciaal ontwikkeld om kleinere componenten via lucht door een leiding / slangsysteem te transporteren.

Componenten worden in het systeem gebracht doordat deze worden opgezogen door lucht aan het inlaateinde van een slang of pijp. De lucht voert de componenten door een leidingsysteem naar de afvoereenheid, waarbij de componenten van de transportlucht worden gescheiden, om afgeleverd te worden op het gewenste ontvangstpunt.

TAWI - Nieuwe generatie TAWI elektrische tilhulp (stand 209)

tawi

Maak kennis met onze nieuwe serie elektrische tilhulpen voor het ergonomisch tillen van rollen, vaten, dozen, kratten en meer.  De TAWI tilhulpen dragen al jaren bij aan een efficiënte, ergonomische en veilige werkomgeving in diverse industrieën, van de voedingsmiddelenindustrie tot de auto-industrie. Dankzij de modulaire constructie kan de tilhulp ingezet worden in de meest uitlopende situaties en gewichten tillen tot 250 kg. Vanaf nu zal ook onze nieuwe generatie tilhulpen wereldwijd gaan bijdragen aan het efficiënt en ergonomisch tillen. Dat noemen wij smart lifting!

Deze innovaties live ervaren?

Kom dan naar de Kunststoffenbeurs. Bekijk hier de volledige plattegrond met het overzicht van exposanten. Benieuwd naar nog meer innovaties? Lees dan ook deze blog.

Registreer gratis uw bezoek