Kunststoffenbeurs verrassende toepassingen

5 verrassende toepassingen van kunststof

Weet u waar kunststof tegenwoordig allemaal voor gebruikt wordt? U zult zich verbazen over de bijzondere toepassingen. In deze blog vindt u 5 toepassingen van kunststof die u in eerste instantie niet zou verwachten.

1. RRRRRR naast de rijbaan

Kent u de tegels tussen de rijbaan en naastgelegen gras? Dat rrrrrr geluid als u over deze tegels rijdt? Had u verwacht dat deze tegels van kunststof kunnen zijn? 100% gerecycled kunststof zelfs. Voordelen van kunststof ten opzichte van beton zijn dat ze onbreekbaar zijn, ze blijven ook bij intensief gebruik netjes op hun plaats en ze nemen geen water op waardoor ze geen schade ondervinden van vorst. En dan zijn ze ook nog lichtgewicht, prettig voor de aanleg.

bermverharding

Bron: saveplastics.nl

2. Schip ahoy

Heeft u wel eens op een zeilboot gezeten? Dan kent u vast de houten scheepsblokken (katrollen) waar touwen doorheen geleid worden. Ook deze worden tegenwoordig van kunststof gemaakt. Het kunststof wordt gemengd met houtvezels waardoor de eigenschappen van beide materialen zorgen voor een uniek materiaal.

katrol

bron: fkd.nl

3. Efficiënt kleuren

De buitenkant van een auto is van metaal toch? Of niet? In nieuwe auto’s wordt steeds meer kunststof toegepast. Een lager gewicht zorgt voor minder brandstofgebruik en het is recyclebaar. De nieuwste ontwikkeling is kunststof op kleur gemaakt, zodat lakken niet nodig is. Allemaal voordelen ten opzichte van het gebruik van metaal.

4. Plastic in de groenbak

Bergen met plastic bekers op de grond na een gezellig evenement, u kent het vast! Stelt u zich voor dat deze bekers gewoon in de groenbak zouden kunnen? Het kan met bioplastic bekers op basis van maïs. Deze bioplastics vormen met 10% of meer per jaar de snelst groeiende productgroep binnen de Europese kunststoffenindustrie. Kunt u toepassingen bedenken in uw branche?

5. Faraday in een kunststof jasje

De kooi van Faraday wordt gebruikt om elektromagnetische straling buiten te sluiten. Deze kooi wordt doorgaans gemaakt van geleidende materialen zoals koper of ijzer. Maar tegenwoordig is het mogelijk om deze materialen te combineren of deels te vervangen door kunststof. Dit geeft voordelen in gewichtsreductie, verfraaiing en kosten met behoud van de benodigde eigenschappen.

Er zijn naast deze vijf voorbeelden natuurlijk nog veel meer kunststoftoepassingen te bedenken

Kunststof heeft zich bewezen als een materiaal dat vele voordelen biedt, zoals lichtgewicht, vormvrijheid, stevigheid en de mogelijkheid om het te combineren met allerlei materialen en dus eigenschappen. Wilt u meer inspiratie over hoe u kunststof kunt toepassen in uw bedrijf? Bezoek dan de Kunststoffenbeurs.

Registreer nu voor gratis toegang